Eurooppalaista vastavoimaa ja vaihtoehtoja

15.05.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 19 / 15.5.2009

EU-parlamentin vaaleissa otetaan kantaa hallituksen ja EU:n politiikkaan. SKP rakentaa vaaleissa samalla eurooppalaista vastavoimaa ja vaihtoehtoa suuren rahan ja eliitin EU:lle.


SKP on tarkkailijajäsenenä mukana Euroopan vasemmistossa, joka kokoaa noin 30 sosialidemokraateista vasemmalle olevaa puoluetta. SKP on ainoana puolueena Suomesta mukana myös 18 kommunistisen ja vasemmistolaisen puolueen EU-vaalivetoomuksessa.


Tämän yhteistyön kautta SKP on osa liikettä, joka sai edellisissä EU-vaaleissa noin 9 miljoonaa ääntä ja 41 edustajan muodostaman Yhtyneen vasemmiston ja Pohjoismaisen vihreän vasemmiston ryhmän.



Euroopan vasemmisto SKP:n vieraana



Euroopan vasemmiston hallituksen sveitsiläinen jäsen Norberto Crivelli ja koulutuspolitiikan alalla vaikuttava Sonja Crivelli osallistuvat viikonloppuna SKP:n EU-vaalikampanjaan.


He osallistuvat lauantaina kello 11 Turun pääkirjaston Studiolla keskustelutilaisuuteen eurooppalaisesta vasemmistopolitiikasta. Lauantaina illalla kello 19 – 20 he ovat SKP:n Helsingin ja Uudenmaan piirien Toisenlainen Eurooppa –tapaamisessa Café Mascotissa (Neljäs linja 2). Sunnuntaina Norberto Crivelli alustaa Pirkanmaan sosiaalifoorumissa Työväenmuseo Werstaalla kello 15 alkavassa keskustelutilaisuudessa Talouskriisi ja Marx.



Vaihtoehtoja on!



Euroopan vasemmiston vaaliohjelmassa korostetaan, että vaaleissa on kyse valinnasta: Joko nykyinen uusliberalistinen ja kapitalistinen, kriisiin vienyt ja sitä syventävä politiikka – tai toisenlainen, oikeudenmukainen, ekologisesti kestävä, demokraattinen rauhan ja solidaarisuuden Eurooppa. Ohjelmassa korostetaan, että vaihtoehtoja on, ei kannata alistua eikä jättää äänestämättä.


Euroopan vasemmisto vaatii EMU-ohjelman korvaamista uudella solidaarisuussopimuksella, jossa korostetaan täystyöllisyyttä, sosiaaliturvaa ja ympäristönsuojelua. Se vastustaa yksityistämistä ja esittää yleishyödyllisten palvelujen ja strategisten talouden alojen kansallistamista.


Euroopan vasemmisto esittää kollektiivisten työehtosopimusten vahvistamista, 35 tunnin työviikkoa ja eurooppalaista minimipalkkaa, joka on vähintään 60 % kansallisesta keskipalkasta. Lisäksi ohjelmassa vastustetaan Natoa ja sen laajentamista.



18 puolueen vetoomus



Portugalin kommunistisen puolueen ja Kyproksen Työn puolueen AKEL:n aloitteesta syntynyt toinen vaalivetoomus yhdistää niin Euroopan vasemmiston piirissä kuin sen ulkopuolelle toimivia kommunistisia ja muita vasemmistopuolueita. Mukaan oli kutsuttu mm. kaikki Yhtyneen vasemmiston ja Pohjoismaisen vihreän vasemmiston ryhmään kuuluvat puolueet. Suomesta mukana on kuitenkin vain SKP.


Vetoomuksessa vastustetaan EU:n Lissabonin sopimusta ja esitetään noin 40 kohdan toimenpideohjelma työvoiman polkumyynnin estämiseksi ja työpaikkojen luomiseksi, kansalaisten oikeuksien vahvistamiseksi, pääomaliikkeiden ja yhtiöiden vallan rajoittamiseksi, EU:n militarisoimisen estämiseksi ja Naton purkamiseksi, ilmastopäästöjen vähentämiseksi sekä kehitysmaita alistavien sopimusten korvaamiseksi oikeudenmukaisemmilla taloussuhteilla.


Vetoomuksen allekirjoittajina ovat Kyproksen AKEL, Saksan vasemmistopuolue Die Linke, Espanjan yhtynyt vasemmisto, Kreikan Synaspismos, Romanian Sosialistinen liittopuolue, Tanskan punavihreä Yhtenäisyyslista sekä Bulgarian, Espanjan, Italian, Itävallan, Portugalin, Ranskan, Saksan, Slovakian, Suomen, Tshekin ja Unkarin kommunistiset puolueet.



* SKP:n, Euroopan vasemmiston ja 18 puolueen vaaliohjelmat on julkaistu SKP:n kotisivuilla >>wwwskp.fi/vaalit.php

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli