Abu Ghraib jäävuoren huippu

24.02.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 8/2006.

Irakilaisen Abu Ghraibin vankilan ja USA:n Kuubassa sijaitsevan Guantánamon vankileirin kauheudet ovat vain jäävuoren huippu.


YK:n ihmisoikeusjohtaja, tohtori John Pace kertoi Times of Malta -sanomalehdelle, että jopa tuhat pidätettyä kuukaudessa kidutetaan hengiltä Irakissa.


Pacen mukaan Bagdadin ruumishuoneet vastaanottivat yksin viime heinäkuussa 1 100 ruumista, joista 900:ssa oli selviä merkkejä kidutuksesta ja teloittamisesta. Samanlainen tahti jatkui läpi vuoden, ja viime joulukuussa ruumishuoneille tuotiin 780:n kuoliaaksi kidutetun ruumiit.


Siviilejä kiduttavat ja murhaavat sekä yhdysvaltalaiset miehittäjät, nukkehallinnon kommandot että miehittäjien kouluttamat nukkehallinnon taustapuolueiden puolisotilaalliset kuolemanpartiot. Sunnijohtajat arvioivat, että yksin kuolemanpartiot ovat murhanneet tähän mennessä noin 1 600 sunnisiviiliä.


Kyse ei ole siis vain yksittäisten kurittomien sotilaiden ja poliisien runsas pari vuotta sitten Abu Ghraibissa suorittamista julmuuksista. Jo aikoja sitten on käynyt selväksi, että kidutusten ja murhien komentoketjun yläpäässä ovat Bushin hallinnon korkeimmat edustajat presidentistä lähtien.


Nämä kuoliaaksi kidutetut ovat osa USA:n hyökkäyksen ja miehityksen kokonaisuhrisaldoa, joka on arviolta 250 000 murhattua.


Pari viikkoa sitten Australian tv:n Dateline-ohjelma ja heti perään yhdysvaltalainen Salon-aikakauslehti julkaisivat uuden erän Abu Ghraibin vankilassa 18.10.–30.12.2003 otettuja kuvia vankien kidutuksesta, pahoinpitelystä, häpäisystä ja murhaamisesta.


Bushin hallinto ja USA:n valtamedia ovat tehneet kaikkensa estääkseen uuden kuvaerän julkaisemisen. Samat voimat, jotka ovat Muhammed-pilakuvaprovokaation yhteydessä jeesustelleet "sanan- ja ilmaisuvapaudesta", eivät ole näiden kuvien osalta kantaneet siitä huolta.


Salon-lehden toimittajan Mark Benjaminin mukaan lehden hallussa on 1 325 kuvaa ja 93 videokuvaa pahoinpitelystä ja kidutuksesta, 660 kuvaa aikuispornografiaa, 546 kuvaa ilmeisesti kuolleista irakilaisista pidätetyistä, 29 kuvaa seksiakteja jäljittelevistä sotilaista, 20 kuvaa sotilaista hakaristi otsassa, 37 kuvaa pidätettyjen pahoinpitelyyn käytettävistä sotakoirista ja 125 muuta kuvaa. Joukossa on paljon kuvia alastomista, käsistään sidotuista, huputetuista ja erilaisiin häpäiseviin toimintoihin pakotetuista vangeista sekä verisistä selleistä.


Salon väittää, että sen hallussa oleva kuvaerä "saattaa edustaa koko sitä valokuva- ja videotodistusaineistoa", joka Abu Ghraibista on olemassa. Tämä ei pidä paikkansa. Lasten raiskaamisesta ja kiduttamisesta – jopa äitiensä ja isiensä silmien edessä – kertovia kuvia, joista muun muassa Pulitzer-palkittu lehtimies Seymour Hersh on kertonut, ei ole julkaistu. Eikä luultavasti julkaistakaan.


Joka tapauksessa julkaistutkin kuvat muistuttavat meille, mitä "läntisen sivilisaation arvot" – joita "sivilisaatioiden yhteentörmäystä" ja muslimien vastaista ristiretkeä nyt juhlivat mainostavat – tarkoittavat käytännössä suuressa osassa maailmaa. Esimerkiksi Irakissa USA:n läsnäolo on synonyymi sorron ja terrorin sadistisimmille muodoille.(ES)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli