Adressi terveysasemien puolesta kaupunginvaltuustolle

21.10.2005 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: MARKO KORVELA

Helsinkiläiset kaupunginosayhdistykset vetosivat vielä kerran kaupungin päättäjiin Myllypuron, Pukinmäen, Vironniemen ja Viikin terveysasemien puolesta. Vironniemen terveysaseman vastuualueella Suomenlinnassa, Katajanokalla ja Kruununhaassa sekä Paloheinän alueella kesän ja syksynä aikana kerätyt 6 700 ja 3 300 allekirjoittajan, siis yhteensä 10 000 kaupunkilaisen adressi luovutettiin kaupunginvaltuustolle keskiviikkona.


Helsinkiläiset ja kaupunginosayhdistykset vetosivat valtuustoon, jotta se ottaisi käsitelläkseen terveysasemien kehittämissuunnitelmat, jotka vaikutukseltaan, laajuudeltaan ja periaatteellisuudeltaan koskettavat kaikkia helsinkiläisiä. Asian käsittelyssä 25. lokakuuta terveyslautakunta jätti huomiotta lakkautuksen kohteena olevien terveysasemien vastuuväestön mielipiteen. Vetoomuksen mukaan terveyslautakunnan päätös sotii kaupunginvaltuuston hyväksymää kestävän kehityksen toimintaohjelmaa vastaan.




Kyseenalainen ratkaisu



Adressin luovuttaneiden yhdistysten puolesta puhunut Marja-Leena Ikäläinen painotti, miten terveyslautakunnan päätöksenteossa on tullut esille lukuisia kyseenalaisia seikkoja. Päteviä kustannusselvityksiä tai toimintasuunnitelmia ei ole tehty.


– Esimerkiksi Vironniemen terveyasema on kustannustehokas ja asiakkaat ovat tyytyväisiä. Pienten terveysasemien palveluja arvostetaan, huomautti Ikäläinen.


Asukkaat ovat jo pitkään ihmetelleet, missä piilee paljon puhuttu demokraattinen ja osallistava päätöksenteko.


– Toivoisimme, että päätöksenteossa jatkossa kuunneltaisiin enemmän alueiden asukkaita ja työntekijöitä, sillä he ovat suoraan arjen kanssa tekemisissä, kehotti Ikäläinen.


Näin merkittävät päätökset pitäisi Ikäläisen mukaan alistaa kaupunginvaltuuston käsittelyyn. Pelkkä lautakuntataso ei riitä.




Lakkautuksille ei perusteita



Kaupunginosasyhdistysten mukaan terveysasemien lakkautuspäätöksille ei löydy kunnollisia perusteluja.


– Miksi lopettaa hyvin toimiva yksikkö? kysyi Ikäläinen.


Asukkaiden mielestä kaupungin terveystoimen ongelmat olisi ratkaistavissa muullakin tavalla.


Adressia vastaanottamaan saapunut kokoomuksen Arja Karhuvaara listasi omassa vastineessaan muun muassa väestön ikääntymisen ja työntekijöiden vaikean saatavuuden syiksi terveysasemien lakkauttamiselle.


– Kaupungin ikärakenteen muuttuessa myös palvelurakenteiden on muututtava. Eri alueilla tulee jatkossa olemaan erilaisia palvelutarpeita, muistutti Karhuvaara. Kantaan yhtyivät niin vihreät kuin SDP.


Arja Karhuvaaran mukaan terveyslautakunnalla on valtuudet päättää terveysasemaverkoston muuttamisesta. Valtuusto osallistuu päätöksentekoon budjettikäsittelyn yhteydessä.




Tilaa yksityistämiselle



SKP:n ja asukaslistan edustaja Yrjö Hakanen yhtyi kaupunginosayhdistysten vetoomukseen. Hänen mukaansa kyse ei ole vain nyt puheen alla olleista neljästä terveysasemasta.


– Tarkoitus on jatkossa karsia rajusti Helsingin lähipalveluja. Näin luodaan lisää tilaa yksityistämiselle, totesi Hakanen. Taustalla kummittelee laajempi kunta- ja palvelurakenteen muutos.


Kaupunginvaltuuston budjettikäsittelyssä sinetöitiin terveyslautakunnan päätös muun muassa neljän terveysaseman toiminnan siirtämisestä muualle. SKP:n ja asukaslistan sekä Vasemmistoliiton esittämät vastaesitykset ja vaihtoehdot eivät saaneet kannatusta.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli