Anti-imperialistinen julistenäyttely avattiin verkossa

17.06.2020 - 12:30
Kapitalismin aiheuttaman riiston kanssa kamppaillaan kaikkialla maailmassa. Ihmisten ja talousjärjestelmän ristiriidoista kumpuaa vahvaa julistetaidetta.

77 taiteilijaa 26 maasta ja 21 eri organisaatiosta, suurin osa globaalin etelän maista, ovat jakaneet todellisuutensa kantaaottavissa julisteissa. ”Kapitalismi, ensimmäinen anti-imperialistinen julistenäyttely” ei pelkää ottaa kantaa ja haluaa tulla osaksi radikaalia keskustelua, sekä levitä ihmisten käyttöön kaikkialla.

– Rapeutuvassa yhteiskunnassa myös taiteen, mikäli se pyrkii kuvaamaan todellisuutta, on myös heijasteltava rappiota, kirjoitti marxilainen historioitsija Ernst Fischer seitsemän vuosikymmentä sitten.

– Taiteen on esitettävä maailma muutettavana ja autettava muuttamaan sitä.

Tästä ensimmäisestä verkossa toteutettavassa anti-imperialistisessa julistenäyttelyssä näet välähdyksiä kuolevasta kapitalismista, mutta myös siitä taistelusta, jota ihmiset ympäri maailmaa ovat käynnistäneet. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Tricontinental instituutin, Kansainvälisen kansojen kokouksen ja erilaisten edistyksellisten toimijoiden kesken.

Julisteita ei ole tarkoitus myydä tai omistaa, vaan jakaa ne laajasti ihmisten käyttöön verkossa.

Kuvat erilaisine tyyleineen ja kielineen esittävät aikamme suurimman konfliktin selkeästi riisuen sen yltä kaiken mystiikan. Samalla ne tuovat esiin erilaisten sosiaalisten liikkeiden ja poliittisten organisaatioiden merkityksen pääoman ja ihmisten ristiriitojen kamppailussa. Sosiaalinen taide ei seuraa vain yhtä tyylisuuntaa, vaan on metodi ja pyrkii ennakoimaan tulevaa.

Näyttely itsessään on vahva antikapitalistinen kannanotto. Julisteita ei ole tarkoitus myydä tai omistaa, vaan jakaa ne laajasti ihmisten käyttöön verkossa. Nämä julisteet saa ja pitää viedä kaduille, jakaa niitä omissa verkostoissa ja laittaa niitä kotien seinille. Julisteiden ideat on tarkoitettu monistettaviksi, työstettäviksi ja sosialisoitaviksi. Ottakaa niiden ideat käyttöön, leikkikää niillä ja antakaa myös omat ideanne muiden käytettäviksi.

https://antiimperialistweek.org/en/exhibitions/capitalism/

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kulttuuri