SKP:n pääsihteeri
Tiedonantajan toimituskunnan jäsen
Anti-imperialistinen julistenäyttely avattiin verkossa
77 taiteilijaa 26 maasta ja 21 eri organisaatiosta, suurin osa globaalin etelän maista, ovat jakaneet todellisuutensa kantaaottavissa julisteissa. ”Kapitalismi, ensimmäinen anti-imperialistinen julistenäyttely” ei pelkää ottaa kantaa ja haluaa tulla osaksi radikaalia keskustelua, sekä levitä ihmisten käyttöön kaikkialla.
– Rapeutuvassa yhteiskunnassa myös taiteen, mikäli se pyrkii kuvaamaan todellisuutta, on myös heijasteltava rappiota, kirjoitti marxilainen historioitsija Ernst Fischer seitsemän vuosikymmentä sitten.
– Taiteen on esitettävä maailma muutettavana ja autettava muuttamaan sitä.
Tästä ensimmäisestä verkossa toteutettavassa anti-imperialistisessa julistenäyttelyssä näet välähdyksiä kuolevasta kapitalismista, mutta myös siitä taistelusta, jota ihmiset ympäri maailmaa ovat käynnistäneet. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Tricontinental instituutin, Kansainvälisen kansojen kokouksen ja erilaisten edistyksellisten toimijoiden kesken.
Julisteita ei ole tarkoitus myydä tai omistaa, vaan jakaa ne laajasti ihmisten käyttöön verkossa.
Kuvat erilaisine tyyleineen ja kielineen esittävät aikamme suurimman konfliktin selkeästi riisuen sen yltä kaiken mystiikan. Samalla ne tuovat esiin erilaisten sosiaalisten liikkeiden ja poliittisten organisaatioiden merkityksen pääoman ja ihmisten ristiriitojen kamppailussa. Sosiaalinen taide ei seuraa vain yhtä tyylisuuntaa, vaan on metodi ja pyrkii ennakoimaan tulevaa.
Näyttely itsessään on vahva antikapitalistinen kannanotto. Julisteita ei ole tarkoitus myydä tai omistaa, vaan jakaa ne laajasti ihmisten käyttöön verkossa. Nämä julisteet saa ja pitää viedä kaduille, jakaa niitä omissa verkostoissa ja laittaa niitä kotien seinille. Julisteiden ideat on tarkoitettu monistettaviksi, työstettäviksi ja sosialisoitaviksi. Ottakaa niiden ideat käyttöön, leikkikää niillä ja antakaa myös omat ideanne muiden käytettäviksi.
https://antiimperialistweek.org/en/exhibitions/capitalism/
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Morenan voitto yhdessä Latinalaisen Amerikan suurimmista maista herätti toivoa alueen edistyksellisten voimien keskuudessa; Latinalaisen Amerikan johtajat ja intellektuellit ovat puhuneet Meksikosta uuden progressiivisen aallon keskuksena pallonpuoliskollaan. Mutta Morenan voitto kohtasi kolme haastetta.
Naomi Klein ei pelkää tarttua suuriin teemoihin havainnollistavasti ja loogisesti. Myös hänen uusin teoksensa Tuli on irti tarjoaa sekä analyysiä että konkreettisia ratkaisuja, joiden taakse soisi suomalaistenkin demareiden ryhmittyvän.
Kenraali Abdel Fattah Al Burhan on hajottanut Sudanin demokraattista siirtymää valmistelleen neuvoston ja kaapannut vallan maassa. Sudanin kommunistinen puolue pyytää kansainvälistä tukea taisteluun demokratian puolesta sotilasjunttaa vastaan.
- 1 / 18
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kulttuuri
Palefacen uudessa Autofiktio-albumissa yhdistyy omaelämänkerrallisuus ja storytelling-räpin parhaat perinteet. Lue Tiedonantajan vappuhaastattelusta, millaisiin yhteiskunnallisiin aiheisiin rap-artisti pureutuu uusimmalla levyllään. Lisäksi lukijoille on tarjolla Palefacen vappusoittolista!
Post-punk-yhtye Dragsvikin esikoislevy julkaistiin elokuussa. Kappaleissa korostuu kapitalismin ja fasismin vastainen sanoma. Tiedonantajan haastattelussa yhtye kehottaa lopettamaan miljonäärien perseennuolemisen.
Tiesitkö, että vuonna 1955 FBI suoritti kotietsinnän Philip K. Dickin kotiin, koska hänen vaimoaan Kleo Apostolidesia epäiltiin vasemmistolaisesta toiminnasta? Dickin klassikkoteoksesta Uneksivatko androidit sähkölampaista? ilmestyi tänä vuonna uusi suomennos.