Erikoinen budjettiäänestys Helsingissä

17.11.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 42/2006.

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi keskiviikkona äänin 80 – 1 talousarvion ensi vuodelle. SKP:n ja asukaslistan Yrjö Hakanen jäi lopulta yksin kannattamaan kaupungin työntekijöiden ammattijärjestöjen ja lukuisten asukasliikkeiden esityksiä peruspalvelujen alibudjetoimisen ja työntekijöiden palkkojen jälkeenjääneisyyden korjaamiseksi.


SDP:n valtuustoryhmä jopa kielsi palkkoihin 20 miljoonan euron lisämäärärahaa esittäneen Tapio Havaston (sd) kannattamasta omaa esitystään. Vasemmistoliiton ryhmä puolestaan päätti toimia budjettiäänestyksessä "sen mukaan, mitä SDP ja muut ryhmät tekevät".




Kaupunki tekee jättivoittoa



Helsingin virastojen, laitosten ja liikelaitosten tulosennuste tälle vuodelle on 348 miljoonaa euroa voitollinen. Myös lähivuosille ennustetaan satojen miljoonien ylijäämiä. Tästä huolimatta budjetti jatkaa sosiaali-, terveys- ja sivistystoimen määrärahojen alibudjetoimista.


Sosiaaliviraston määrärahat kasvavat tänä vuonna toteutuvista menoista vain yhden prosentin eli ne supistuvat reaalisesti. Terveyspalveluihin hyväksyttiin vain 1,6 prosentin lisäys, vaikka hoitotakuu ei vieläkään toteudu kaikilla aloilla. Helsinki on myös lopettamassa lukuisia terveysasemia ja kouluja.


Budjettiin liittyy myös joukkoliikenteen lippujen hintojen korottaminen keskimäärin 1,3 prosentilla.




Vastaesityksiä



SKP:n ja asukaslistan ryhmä esitti lisää rahaa mm. henkilöstön palkkaamiseen, palkkojen korottamiseen, työllistämiseen, ns. sisäisten vuokrien alentamiseen, lähikoulujen turvaamiseen, kirjastoille, nuorisotyöhön, hoitotakuun toteuttamiseen, lasten päivähoitoon, vanhuspalveluihin ja muihin sosiaalipalveluihin. Lisäksi se esitti joukkoliikenteen lippujen hintojen korottamisesta luopumista.


Nämä muutokset ryhmä olisi rahoittanut lähinnä suuntaamalla siihen osan Helsingin Energian voittovaroista ja luopumalla Helsingin lisärahoituksesta ydinvoimalan rakentamiseen.




Sanat ja teot



Valtuustolle esitetyn ennusteen mukaan kaupungin ylijäämä nousee 60 miljoonaa isommaksi kuin vielä kaupunginhallituksen budjettiesitystä tehtäessä arvioitiin. Tässäkin valossa valtuustolla olisi ollut mahdollisuus korjata budjettia.


Kokoomuksen ryhmä ei kuitenkaan suostunut kuuntelemaan asukkaiden eikä naisvaltaisten henkilöstöryhmien tarpeita. SDP käänsi tylysti selkänsä myös ammattiyhdistysväen vaatimuksille. Vihreille budjettisopu oli kouluja ja joukkoliikennettä tärkeämpää. Vasemmistoliitto äänesti sen mukaan, mitä kokoomus ja SDP päättivät.


Kokoomuksen johdolla valmistellun budjettilinjan puolesta äänestivät kiltisti vaalikentillä niin nuorina vihaisina miehinä esiintyvät Paavo Arhinmäki ja Osku Pajamäki, julkisista palveluista huolta kantavat Rakel Hiltunen, Sirpa Puhakka ja Anni Sinnemäki kuin muutkin valtuutetut aina perussuomalaisia myöten.


Vain SKP:n ja asukaslistan ryhmä pysyi sanojensa takana. (TA)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli