EU myötäilee USA:ta sekä Lähi-idän että Kuuban osalta

01.12.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 44/2006.

Myös Lähi-idän tilanteen kannalta vakavin piirre on se, että Euroopan unionin turvallisuuspoliittiset linjaukset on sovitettu yhteen USA:n "terrorisminvastaisen sodan" linjausten kanssa, sanoi dosentti Pertti Multanen alustaessaan Tampereen Punaisen viikonlopun seminaarissa EU, Lähi-itä, Kuuba ja solidaarisuus.


Multanen muistutti, että jo Jimmy Carterin presidenttikaudella USA määritteli oikeudekseen puuttua Lähi-idän maiden sisäisiin asioihin, jos sen strategiset edut, toisin sanoen öljyedut, ovat uhattuina. Päätettiin muodostaa nopean toiminnan joukkoja, joiden tähtäimessä olivat Persianlahden maat. Sodasta tehtiin "laillinen" väline konfliktien ratkaisemiseksi ja hyväksyttiin oppi ennaltaehkäisevästä hyökkäyksestä.


EU ei ole virallisesti sitoutunut näihin oppeihin, mutta taistelujoukkojen rakentaminen on EU:n suurvaltanyrkin rakentamista. Kun kehitys kulkee tähän suuntaan, seurauksena on, että etelän kehitysmaita vastassa on kolme vahvaa sotilaallista ryhmittymää, USA:n, EU:n ja Japanin johtamat ryhmittymät. Se on nykyajan imperialismia.


Multasen mukaan nykyinen kehitys muistuttaa mieleen eurooppalaisen imperialismin historiallisen roolin Lähi-idässä. Hän loi laajan katsauksen tähän rooliin ensimmäisestä maailmansodasta 1970-luvulle saakka interventioineen, sotineen ja nukkehallitusten pystyttämisineen...(ES)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli