Hallituksen ilmastostrategia tukee saastuttavaa teollisuutta

28.10.2005 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: TA nro 43/2005.

Hallituksen energia- ja ilmastostrategia keskittyy kasvihuonepäästöjen vähentämisen sijasta suurteollisuuden tukemiseen, kommentoi SKP:n puheenjohtaja Yrjö Hakanen hallituksen eduskunnalle esittämää selontekona esittämää kansallista energia- ja ilmastostrategiaa.


– Hallitus jopa suosii saastuttavaa teollisuutta lupaamalla ostaa sille 100–200 miljoonalla eurolla lisää päästöoikeuksia ulkomailta. Lisäksi teollisuuden jo ennestään alhainen sähkövero puolitetaan, joka on 100 miljoonan vuotuinen lahjoitus teollisuudelle.


Suurteollisuuden tukemista perustellaan päästökaupan aiheuttamalla kustannusten nousulla. Hakanen muistuttaa, että Suomessa päästöoikeudet jaettiin teollisuudelle ilmaiseksi ja suuryhtiöt ovat itse nostaneet päästökaupan hintoja. Hän kiinnittää huomiota myös siihen, että hallitus ei ole valmis leikkaamaan energiayhtiöiden päästökaupan varjolla kuluttajilta keräämiä ylivoittoja.


– Uusiutuvan energian käytön edistämiseen hallitus esittää vain 30 miljoonaa euroa eli pienen murto-osan teollisuuden tuesta.


Hallituksen esittämään strategiaan ei sisälly myöskään konkreettisia toimia liikenteen päästöjen vähentämiseksi. Hallitus päinvastoin karsii budjettiesityksessään joukkoliikenteen tukea ja raideliikenteen investointeja.


– On häpeällistä, että kilpailukykyvertailussa maailman kärkeä edustavan Suomen päästöt ylittävät Kioton tavoitteet 20 prosentilla ja että Suomen hallitus vastustaa EU:ssa pidemmälle meneviä tavoitteita päästöjen vähentämiseksi, Hakanen arvostelee.


SKP vaatii varojen suuntaamista päästöoikeuksien ostamisen ja teollisuuden verohelpotusten sijasta uusiutuvan energian, energiasäästön ja joukkoliikenteen edistämiseen. Ilmastomuutoksen torjuminen edellyttää myös energiatuotannon irrottamista pörssi- ja optiokeinottelusta.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli