Hyökkäys Iraniin uhkaamassa
Yhdysvaltain laivaston iskuryhmä, joka koostuu ydinkäyttöisestä lentotukialus USS Eisenhowerista, risteilijästä, hävittäjästä, fregatista, sukellusveneistä ja huoltolaivasta, on saapumassa joko huomenna 21. lokakuuta tai vähän sen jälkeen Persianlahdelle Iranin rannikon tuntumaan. Samaan aikaan alueelle on saapumassa toinen USS Enterprisen johdolla miinanraivaajista ja muista laivoista koostuva laivue.
Ne, jotka uskovat USA:n suorittavan – mahdollisesti Israelin tuella – hyökkäyksen Iraniin, arvioivat hyökkäyksen tapahtuvan ennen 7. marraskuuta pidettäviä USA:n vaaleja. On esitetty täsmällinen arvauskin: 1. marraskuuta. Joidenkin muiden arvioiden mukaan taas hyökkäys siirtyisi ensi vuoden puolelle.
Uuden sodan syitä
Kovia faktoja hyökkäyksen todennäköisyyteen uskovien arvion taustalla on monia. Niihin ei kuulu muuta kuin propagandamielessä Iranin ydinaseohjelma, sillä Kansainvälinen atomienergiajärjestö ei ole löytänyt sellaisesta merkkiäkään. Niihin ei kuulu muuta kuin propagandamielessä myöskään Iranin ydinohjelma, sillä Iranilla on ydinsulkusopimuksen mukaan oikeus kehittää ydinvoimaa rauhanomaisiin tarkoituksiin.
Sen sijaan koviin faktoihin kuuluvat muun muassa seuraavat:
* USA haluaa saada valvontaansa pääosan Lähi-idän öljyvaroista ja vahvistaa asemiaan taistelussa koko Euraasian luonnonvaroista sekä voittaa hegemoniataistelun Venäjän ja Kiinan kanssa.
* USA haluaa estää dollarivetoisen järjestelmän romahduksen ja säilyttää dollarin johtavan aseman öljyvaluuttana.
* USA miehityssota Irakissa on päättymässä katastrofiin, ja häviö uhkaa sitä ja Natoa myös Afganistanissa.
* USA on suunnitellut hyökkäystä Iraniin kauan – jo ennen hyökkäystä Irakiin – ja sitä ovat viivyttäneet ennen kaikkea odottamattomat vastoinkäymiset Irakissa.
* Yhdysvaltalaiset erikoisoperaatioiden joukot ovat jo yli vuoden kartoittaneet Iranissa hyökkäysmaaleja ja valmistelleet sabotaasitoimintaa.
* George W. Bushia ja republikaanista puoluetta uhkaa tappio marraskuun vaaleissa huonon politiikan ja pedofiliaskandaalin takia. Tappio tekisi Bushista presidenttikautensa loppuajaksi "ramman ankan". Tappion estämiseksi yksi keino on uusi sota.
* USA:n uuskonservatiiveille ja Israelille uusi sota sisältää myös näköalan kostaa Libanonissa kärsitty tappio, nujertaa Palestiinan vastarintaliike ja haudata kaikki oikeudenmukaiset Lähi-idän rauhansuunnitelmat.
Sotilaallinen mobilisaatio
Kanadalainen professori Michel Chossudovsky ja monet muut maailmanpolitiikan tarkkailijat osoittavat havainnollisesti, miten koko Lähi-idän ja Keski-Aasian alue on viime kuukaudet ollut sotajalalla. Tämä koskee sekä USA:ta ja Natoa että Venäjää, Kiinaa, Irania ja niiden keskiaasialaisia liittolaisia, jotka ovat pitkin kesää ja syksyä järjestäneet yksin ja yhdessä lukuisia sotaharjoituksia.
USA:n ja Naton merivoimien sijoittuminen tapahtuu kahdella näyttämöllä: Persianlahdella ja itäisellä Välimerellä.
Enterprisen ja Eisenhowerin johtama laivastoarmada Persianlahdella on pääosin USA:n komennossa, mutta siihen osallistuu myös Kanada.
Itäisen Välimeren militarisointi sekä maalla että merellä tapahtuu useiden Nato-maiden, muun muassa Ranskan, Saksan ja Turkin valvonnassa. Tätä sotilaallista valmistelua toteutetaan YK:n rauhanturvatehtävän ja turvallisuusneuvoston Libanon-päätöslauselman 1701 julkisivun takana. Nato-maiden asevoimat toimivat täydessä yhteistoiminnassa Israelin armeijan kanssa. Tässä kontekstissa äskeinen sota Libanonia vastaan on nähtävä laajemman, Syyriaa ja Irania vastaan tähtäävän USA:n ja Israelin sotilaallisen tiekartan alkuvaiheena.
Syyskuussa Saksa lähetti itäiselle Välimerelle kahdeksan laivan laivueen 2 400 hengen miehistöineen. Sen virallisena mandaattina on estää asekuljetukset Hizbollahille. Se operoi libanonilaisesta Limassolin satamasta käsin.
Lokakuun alkupuolella Turkki lähetti useita sotalaivoja, jotka liittyvät Saksan komentamiin monikansallisiin merivoimiin. Turkki on Israelin läheinen liittolainen. Nato-maiden Kreikan, Bulgarian ja Italian sotalaivoja on myös lähetetty Libanonin rannikolle.
Venäjä, Kiina, Iran ja niiden keskiaasialaiset liittolaiset ovat pitkin kesää ja syksyä järjestäneet yksin ja yhdessä lukuisia sotaharjoituksia varautuakseen Iran-hyökkäyksen laajentumiseen laajemmaksi sodaksi. Kyseiset maat pelkäävät joutuvansa sotketuksi siihen ainakin epäsuorasti.
USA suorittaa kautta Keski-Aasian salaisia operaatioita Venäjän asemien heikentämiseksi. Jännitteet Armeniassa, Azerbaidzhanissa ja Georgiassa ovat suoraa seurausta tästä. Kaksi viime mainittua maata ovat käytännössä USA:n protektoraatteja. Nato pyrkii laajenemaan Venäjän rajoille kyseisiin maihin ja Ukrainaan ja suunnittelee ohjuspuolustusjärjestelmänsä sijoittamista Puolaan. Venäjä protestoi hanketta jyrkästi.
Monien asiantuntijoiden mukaan myös venäläisen journalistin Anna Politkovskajan murhan kiihdyttämä Venäjän vastainen propagandakampanja on osa USA:n, Naton ja Israelin hankkeita.
Ydinaseiden käyttö mahdollista
USA:n ja Naton merivoimien keskittäminen on koordinoitu suunniteltujen Iranin vastaisten ilmahyökkäysten kanssa. Jälkimmäiset hahmoteltiin vuoden 2004 puolivälissä aiemmin saman vuonna laaditun CONPLAN 8022:n pohjalta. Ilmahyökkäykset Irania vastaan pitäisivät sisällään "shock and awe" -salamasodan, joka olisi mittakaavaltaan vähintään yhtä suuri kuin vuoden 2003 ilmasota Irakia vastaan.
Marraskuussa 2004 USA:n strateginen esikunta suoritti suuren "globaalin iskusuunnitelman" harjoituksen nimeltä "Global Lightening". Se sisälsi simuloidun hyökkäyksen sekä tavanomaisin että ydinasein "kuvitteellista vihollista" [Irania] vastaan. Harjoituksen jälkeen esikunta julisti tehostetun valmiustilan.
CONPLAN on globaalin iskun operationaalinen toteutus. Sitä kuvataan "varsinaiseksi suunnitelmaksi, jonka meri- ja ilmavoimat muuntavat iskupaketiksi sukellusveneitään ja pommikoneitaan varten.
CONPLAN 8022 on laadultaan ennalta suunniteltujen strategisten skenaarioiden "kaiken kattava sateenvarjosuunnitelma, joka sisältää ydinaseet". Taktisten ydinaseiden käyttö on CONPLAN 8022:n mukaan mahdollinen tavanomaisten aseiden rinnalla osana Bushin hallinnon ennaltaehkäisevän sodan oppia.
Chicagon yliopiston fysiikan professorin Jorge Hirschin mukaan Irania vastaan suunnitellaan käytettäväksi taktisia miniydinaseita, maaperään tunkeutuvia bunkkerinsärkijäpommeja. Niiden tarkoitus on tuhota maanalaisia ydinlaitoksia, mutta ennen kaikkea rikkoa ydinaseiden käyttöön liittyvä tabu ja järkyttää Iran antautumaan.
ERKKI SUSI
* Lähteitä mm.: Michel Chossudovsky: "Cold War Shivers": War Preparations in the Middle East and Central Asia, www.globalresearch.ca, 6.10.06; Mahdi Darius Nazemroaya: March to War: Naval build-up in the Persian Gulf and the Eastern Mediterranean, www.globalresearch.ca,1.10.06; Jorge Hirsch: Nuclear Strike on Iran Is Still on the Agenda, www.antiwar.com, 16.10.06.; Adrian Salbuchi: Death and Resurrection of the US Dollar, www.globalresearch.ca, 15.10.06.