Hyssälän käenpoikamalli

18.01.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 3/2008

Keskustalainen sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä ehdottaa, että julkisen terveydenhoidon sairaaloiden, terveyskeskusten ja hammashoitoloiden tilat vuokrattaisiin illoiksi ja viikonlopuiksi yksityislääkäreiden käyttöön. Potilaille maksettaisiin myös näistä lääkärissäkäynneistä Kela-korvaus. Tätä varten sairausvakuutuslakia muutettaisiin. Nythän laki estää Kela-korvauksen maksamisen yksityislääkäreiden palkkioista, jos vastaanottoa pidetään julkisen terveydenhoidon tiloissa.


Hyssälän ehdotus on eräänlainen käenpoikamalli tai pikemminkin sen laajennus. Jo nythän yksityisen lääkäribisneksen on annettu tunkeutua julkisen terveydenhoidon tiloihin. Hyssälän malli laajentaisi tätä käytäntöä. Sen kääntöpuolena olisi julkisen terveydenhoidon rapauttaminen ja kansalaisten epätasa-arvoisuuden lisääntyminen terveyden- ja sairaanhoidossa entisestään.


Esimerkiksi OECD:n parissa tuoreimmassa raportissa on jo kiinnitetty huomiota terveydenhoidon eriarvoiseen tarjontaan Suomessa. Valtio tukee yksityistä terveydenhoitoa, jota koko väestöllä ei kuitenkaan ole varaa käyttää. Hyssälän käenpoikamallin toteuttaminen toisi Suomelle vielä lisää surullista kuuluisuutta tällä alalla.


Kunta- ja palvelurakenneuudistukseen ja tilaaja-tuottaja -malliin tällainen yksityisen lääkäribisneksen suosiminen yhteiskunnan kustannuksella, julkisen terveydenhoidon heikentäminen ja terveydenhoidon eriarvoistaminen tietenkin sopii. SKP ja Tiedonantaja eivät ole suotta varoittaneet "kuprun" ja "tiltun" todellisista tarkoitusperistä.ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli