Ilmastonmuutokseen voi vielä vaikuttaa

10.11.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 41/2006.

Kansainvälinen ilmastopäivä 4. marraskuuta toi maapallonlaajuisesti yli 100 000 ihmistä kaduille marssimaan ilmastonmuutosta vastaan.


Suomessa toimintaan osallistuttiin Helsingissä, Jyväskylässä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Marsseja tuki yli 60 Suomessa toimivaa järjestöä ja niille osallistui yhteensä noin 1 000 ihmistä.


Marsseilla vaadittiin Kioton ilmastosopimukselle sitovaa jatkoa, suurempia päästövähennyksiä ja laajaa yhteistyötä ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Toiminnalla pyritään vaikuttamaan 6. marraskuuta alkaneisiin YK:n ilmastoneuvotteluihin Kenian Nairobissa.




Muuttuva arki



Asukasliitto ry:njärjestösihteeri Tiina Sandberg pohti Helsingin Senaatintorilla pitämässään puheessa, miten asukkaiden arki muuttuu kun ilmasto muuttuu.


– Merinäköalalla varustettu asunto ei ehkä enää tunnu yhtä houkuttelevalta, kun kellarikerros täyttyy vedellä. Suomessa kaavoitetaan edelleen surutta asuntoja alueille, jotka jäävät vesistöistä tulvivan veden alle, sanoi Sandberg.


Ilmaston lämmittäminen tuntuu näppärältä ratkaisulta pitkään lämmityskauteen Suomessa, mutta esimerkiksi afrikkalaiset, australialaiset ja eteläamerikkalaiset tuskin haluavat yhtään lisää lämpöä. – Fossiilisten energiamuotojen käyttämistä pientalojen lämmitykseen voidaan vähentää merkittävästi ja siihen kannustavia toimia tulee edelleen lisätä.




Asukkaat voivat vaikuttaa



Vaikka yleensä puhutaankin ilmastonmuutoksen aiheuttamien haittojen kohdentumisesta globaalisti köyhimmille alueille, ei Sandbergin mukaan mikään viittaa siihen, etteikö niin kävisi myös Suomen sisällä.


– Hyvätuloiset voivat aina halutessaan muuttaa muualle, kun naapurusto ei enää miellytä tai elinolosuhteet eivät ole optimaaliset. Suurin osa meistä joutuu sietämään vastoinkäymiset, kun rahat ja elämäntilanne eivät salli muuttoa parhaille alueille. On tärkeää, että ilmastonmuutokseen varaudutaan myös sosiaalisessa rakentamisessa ja se otetaan huomioon tehtäessä päätöksiä ihan tavallisista asuinalueista.


Ilmastonmuutos vaikuttaa asumiseen ja asuminen vaikuttaa ilmastonmuutokseen.


– Ei ole samantekevää, miten tai missä asumme. Tiivis kaupunkirakenne, hyvät julkisen liikenteen yhteydet, lähipalvelut ja erilaiset energiaa säästävät tekniset ratkaisut vähentävät asumisen ilmastovaikutuksia.


Asukkaat voivat vaikuttaa edellä mainittuihin asioihin olemalla aktiivisia ja seuraamalla poliittisten edustajiensa päätöksiä.


– Tehkää omassa asumisessanne niin paljon ilmastopäätöksiä kuin pystytte ja vaatikaa niitä myös poliitikoilta, kehotti Sandberg.




Ongelmin syihin puututtava



Muuallakin Suomessa oli väki liikkeellä ilmastonmuutosta vastaan.


Jyväskylän keskustassa järjestetyllä marssilla tunnelma oli riehakas ja yhteishenki korkealla, kun noin sata osallistujaa vaati yhteen ääneen pikaista kansallista herätystä ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Marssille osallistui useita paikallisia kansalaisjärjestöjä, joiden edustajien puheita kuultiin marssin päätteeksi.


– Ilmastonmuutoksen torjumiseen vaaditaan koko järjestökentän laidasta laitaan ulottuvaa yhteistyötä, missä onkin tänään onnistuttu hyvin. Tästä eteenpäin meidän on puututtava ongelmien syihin sen sijaan, että keskittyisimme vain jo tehtyjen virheiden paikkailuun. On luotava yhteiskunta, joka pyrkii ihmisten ja eläinten hyvinvointiin ympäristön ehdoilla, korosti Aino Kainulainen Jyväskylän Kommunistisesta nuorisoliitosta.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli