Ilmastonmuutos mahdollista pysäyttää sosialismin oloissa

15.10.2018 - 15:45
(updated: 22.10.2018 - 11:49)
Teollisuuden päästöt kiihdyttävät ilmastonmuutosta. / Kuva Pixabay

Suomen kommunistisen puolueen (SKP) poliittinen toimikunta julkaisi 9.10. ilmastopoliittisen kannanoton hallitustenvälisen ilmastopaneeli IPCC:n raportin johdosta. Jo 1992 Rion kokouksessa todettiin, että kehityksen suunta on nopeasti muutettava kestäväksi, muuten ilmastonmuutos tuhoaa maapallon elämän sellaisena kuin me sen tunnemme. Kansainvälisen kapitalismin toimintatavat eivät silti ole muuttuneet. Omistava luokka on jopa rahoittanut ilmastonmuutoksen kieltäviä tahoja saadakseen jatkaa fossiilisen energian häikäilemätöntä käyttöä voittojensa kasvattamiseksi.

— Nyt ilmastoraportti kertoo selvästi, että nykyisellä menolla tuho tapahtuu jo ennen kuin suurten ikäluokkien lapsenlapset ovat aikuisia. Vielä olisi kuitenkin toivoa välttyä pahimmalta, mikäli ryhdytään viipymättä toimenpiteisiin, toteaa SKP:n ympäristöryhmän vetäjä Heli Pohjanhovi.

Pääoman jatkuvan kasvun malli on kyseenalaistettava, ja on siirryttävä energiankäytön lisäämisestä voimakkaaseen energian säästöön

Päästöt on saatava vähenemään nopeasti puoleen. Pienet hallinnolliset muutokset, joilla vääjäämätöntä voidaan hidastaa, eivät enää riitä, todetaan kannanotossa.

— On etsittävä vaihtoehto koko järjestelmälle, joka on synnyttänyt ilmastokriisin. Pääoman jatkuvan kasvun malli on kyseenalaistettava, ja on siirryttävä energiankäytön lisäämisestä voimakkaaseen energian säästöön, tähdentää Pohjanhovi.

Suomessa metsien pinta-alaa on kasvatettava ja hakkuiden määrää rajoitettava hiilinielujen lisäämiseksi ja lopetettava turpeen energiakäyttö.

— Liikenteeseen ja yhdyskuntasuunnitteluun on kehitettävä rakenteellisia ratkaisuja, niin että julkisen liikenteen käytöstä tulee todellinen vaihtoehto yksityisautoilulle koko maassa, Ruokaomavaraisuutta on lisättävä ja tuotannon on suuntauduttava kasviperäisen ravinnon tuottamiseen. Vallan on siirryttävä sijoittajilta ja lobbareilta tavallisille ihmisille, listaa Pohjanhovi

SKP esittää uuden systeemin malliksi sosialismia, ja haastaa muut puolueet esittämään, mikä on niiden ratkaisu ympäristötehokkaan yhteiskunnan aikaansaamiseksi. Asialla on kiire!

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.