Järvenpään kaupunginjohtajan luottamus selvitetään

21.11.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 43 / 28.11.2008

Järvenpään kaupunginvaltuuston 16 valtuutettua teki viime maanantaina kuntalain 25 pykälän mukaisen aloitteen tilapäisen valiokunnan asettamisesta selvittämään nauttiiko kaupunginjohtaja Erkki Kukkonen (sd) valtuuston luottamusta. Aloitteen allekirjoittajina on edustajia kaikista valtuustoryhmistä lukuun ottamatta SDP:n ja Vasemmistoliiton ryhmiä.


Kaupunginjohtajan luottamusta selvittävän valiokunnan asettamisen taustalla on viimeisenä pisarana kaupunginhallituksen Kukkoselle juopottelusta antama kirjallinen varoitus. Juopottelua on peitelty pitkään, ja vasta nyt paljastui myös kaupunginjohtajan kärähtäminen ratista
Johtotyö rappiollaSuomen kommunistisen puolueen kaupunginvaltuutettu Arto Viitaniemi kertoo, että kaupungin johtotyö on ollut pitkään rappiotilassa eikä se varoituksella parane. Hänen mielestään on tehtävä perusteellisempia johtopäätöksiä.


– Surkean johtotyön peittelyä ei saa enää jatkaa. Hälytyskellojen olisi kaupunginhallituksessa pitänyt soida jo ajat sitten, kun kaupunginjohtaja alkoi teettää töitään entistä enemmän konsulteilla.


Loppumassa olevan valtuustokauden alussa Järvenpäässä siirryttiin valtuuston enemmistön päätöksellä niin sanottuun strategiajohtamiseen, jolla päätösvaltaa siirrettiin valtuustolta pienelle johtoporukalla ja ennen muuta kaupunginjohtajalle. Tänä syksynä päätettiin lisäksi johtosäännöistä, jolla tämä vallan siirto sementoitiin entistä tukevammin johtaville virkamiehille.


– Nämä ovat olleet Kukkosen voimakkaasti ajamia muutoksia, joiden seuraukset alkavat näkyä, sanoo Viitaniemi.
Kunnallisvaalien tulos alkaa näkyäKunnallisvaalien koteja, reiluutta ja Järvenpäässä asumisen hyvyyttä korostaneiden valtapuolueiden vaalimainosten taakse jäivät monet karut tosiasiat, jotka ovat tulleet julkisuuteen vasta vaalien jälkeen. Vaalien tulos on realisoitumassa raaimmalla mahdollisella tavalla.


Kunnallisveroa korotettaan, kaupungin työntekijöitä aiotaan vähentää, lasten, koululaisten ja opiskelijoiden terveyspalveluja karsitaan. Terveyskeskuksen vuodeosastoa tyhjennetään tietämättä minne potilaat sijoitetaan. Vesilaitos esitetään ulkoistettavaksi ja palveluja yksityistetään.


Viitaniemen mielestä esitykset verojen korotuksista, palvelujen karsimisista ja yksityistämisistä jatkavat surkean politiikan peittelyä.


– Ensi vuoden talousarvion perusteet on määriteltävä aivan uudelta pohjalta ja on myös tehtävä reaaliasioihin perustuva arvio menneen valtuustokauden tapahtumista.


– Veronkorotuspäätös tehtiin kaupunginjohtajan ala-arvoisen valmistelun ja harhaanjohtavien perusteiden pohjalta


Viitaniemi toteaa, että uuden valtuuston on ensi töikseen palautettava itselleen se päätösvalta, joka sille kuuluu. Valtuustolla on oltava mahdollisuus kunnolliseen toiminnan kontrollointiin.


– Taloustilanne on muutenkin niin hälyttävä, että ei voida jatkaa samaa politiikkaa, jota viimeiset viisitoista vuotta on toteutettu. Kaupungin on turvattava peruspalvelut asukkailleen ja luovuttava sellaisista ostopalveluista, jotka voidaan edullisemmin tuottaa omana työnä. Konsulttisopimukset on jäädytettävä ja otettava kriittisen tarkasteluun. Kaupungin rahastamiselle on pantava piste, sanoo Arto Viitaniemi. (TA)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!