Keywords:
Kenen valinnanvapautta sote lisää?
SSS-hallitus runnoi viime vuoden lopulla läpi sote-esityksen, jossa keskusta sai kauan kaipaamansa maakuntamallin. Kokoomus taipui alueiden määrässä saatuaan lupauksen valinnanvapauden toteuttamisesta.
Hallitus odottaa sote-ratkaisun tuovan miljardien säästöt, mutta moni asiantuntija suhtautuu epäillen, että esitetyn kaltainen rakennemalli sitä tekisi. Kun yli 60 % kunnan palveluista soten myötä siirtyy pois kunnan päätäntävallasta, moni miettii, mistä tulevat valtuustot enää päättävät ja millainen kunnan budjetti siinä vaiheessa tulee olemaan.
Henkilöstön näkökulmaa ja rahoituksen pohdintaa
Kysymystä ”Kenen valinnanvapaus?” pohditaan lauantaina 23. tammikuuta Helsingissä Kirjan talolla järjestettävässä seminaarissa.
JHL:n erityisasiantuntija Marjo Katajisto valottaa valinnanvapauskysymyksen lisäksi myös kilpailuttamista henkilöstön kannalta.
Miten valinnanvapaus vaikuttaa sote-kustannuksiin? Tästä ja rahoituksen uudistamisesta käyttää seminaarissa puheenvuoron yliaktuaari Olli Savela.
Seminaarissa tullaan pohtimaan myös niin itsehallintoalueiden tehtäviä kuin jäljelle jäävän ”uuden kunnan” roolia. Teemaan johdattelee yhteiskuntatieteiden tohtori Jari Heinonen. Suurten itsehallintoalueiden myötä lähidemokratian merkitys korostuu.
Politiikan tutkija Emilia Palonen kertoo seminaariväelle kokemuksia osallistuvasta demokratiasta, jota onkin syytä voimistaa eri puolilla maata.
TTIP- ja TiSA-sopimusten merkityksestä julkisille palveluille ja sopimusten nykyvaiheista kertoo seminaarin lopuksi kaupunginvaltuutettu Yrjö Hakanen.
Seminaarista intoa toimintaan
SKP:n kunnallisjaoston vetäjä kaupunginvaltuutettu Riitta Tynjä Jyväskylästä pitää seminaaria tärkeänä paikallispolitiikasta kiinnostuneille ja etenkin tuleviin kuntavaaleihin mukaan lähteville. Hän itse odottaa päivältä tuntia tietopakettia ja antoisia keskusteluhetkiä. Aiempien paikallispolitiikan seminaarien kokemuksen perusteella hän väittää, että seminaariin osallistumisesta saa uutta intoa toimintaan.
Seminaarin järjestää SKP ja DSL:n opintokeskus. Se alkaa klo 11 ja päättyy klo 16.30.
Tynjä toivoo runsasta osallistumista seminaariin ja kehottaakin eri puolilla maata ottamaan yhteyttä piirijärjestöihin kimppakyytien järjestämiseksi.
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Tiedonantajan numeros 09/2024 on ilmestynyt. Katso lehden sisällys täältä.
Tiedonantaja-festivaali kokoaa jälleen eri alojen aktivisteja, tutkijoita, poliitikkoja, artisteja ja kansainvälisiä vieraita etsimään vaihtoehtoisia ulospääsyjä sodista, ympäristökriisistä, median yksipuolisuudesta ja politiikan vaihtoehdottomuudesta. Festivaali järjestetään viikonloppuna 19.-20. lokakuuta 2024 Vantaan Myyrmäessä Myyräncolo -kulttuurikeskuksessa.
- 1 / 328
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Lue myös
Liberalismissa ihmisarvokin voi olla suhteellista ja markkinoiden määriteltävänä. Ja näillä markkinoilla ei naisilla nyt mene hyvin.
Kokoomus onnistui viemään aimo askeleen eteenpäin tavoitettaan terveys- ja sosiaalipalvelujen yksityistämisestä hallituksen uudessa sote-mallissa, arvioivat joensuulaiset kommunistit.
Politiikan tutkija ja Helsingin yliopiston valtio-opin lehtori Emilia Palonen osallistuu lauantaina 23.1. Helsingissä järjestettävään SKP:n paikallispolitiikan seminaariin. Palosen aiheena seminaarissa on Lähidemokratia ja kokemukset osallistuvasta demokratiasta.
Kotimaa
Tampereen teollisuusalueen suurin ammattiosasto Teollisuus7 ei hyväksy Israelin valtion Gazan alueen siviiliväestöön kohdistuvaa, Israelin suorittamaa, kansanmurhaan vertautuvaa väkivaltaa. Ammattiosasto lausui asiasta tällä viikolla.
Tuoreessa raportissa esitellään vuosina 2016–2023 tehdyn perinnebiotooppien eli perinneympäristöjen inventoinnin tulokset. Tieto Suomen perinnebiotoopeista on lisääntynyt 1990-luvusta, mutta hoidettuja perinnebiotooppeja on luontotyyppien ja lajiston säilymisen kannalta edelleen liian vähän. Monelle uhanalaiselle kasvi- ja hyönteislajille ne ovat ainoa mahdollinen elinympäristö.
Terveydenhuollon riittämättömät resurssit ja STEA-rahoituksen karsiminen sotejärjestöiltä osuvat kipeästi niihin vanhempiin, jotka saavat lapsensa tulevaisuudessa. Jo tällä hetkellä näkyvät ilmiöt, kuten vanhempien uupumus ja nuorten pahoinvointi, tulevat hyvin todennäköisesti lisääntymään.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.