Kesän kautta kohti jännittäviä kuntavaaleja
Suomen kesä on lyhyt mutta vähäluminen. Tätä sutkausta on tapana toistella. Lyhythän Suomen kesä on, mutta toivottavasti kaunis ja lämmin. Tiedonantaja toivottaa jokaiselle rentouttavaa ja voimia antavaa kesää.
Kesä on tavallista lyhyempi ja sitäkin enemmän tarmoa vaativa kaikille niille, jotka suuntautuvat vakavasti syksyn kunnallisvaaleihin joko ehdokkaina, vaalityöntekijöinä tai miksei myös asioista tietoa haluavina valppaina äänestäjinä.
Tässä Tiedonantajan kesänumerossa on jo tuhti paketti tietoa kunta-asioista, kunnallisvaaleista ja SKP:n tavoitteista. Ja lisää seuraa elokuun alusta lokakuun vaaleihin saakka.
Kunnallisvaaleista tulee tällä kertaa tavallistakin kiinnostavammat ja jännittävämmät monestakin syystä.
Nämä ovat ensimmäiset kunnallisvaalit sen jälkeen, kun kunta- ja palvelurakennehanketta tilaaja-tuottaja-malleineen, palvelujen karsimisineen ja yksityistämisineen on alettu käytännössä toteuttaa. Jälki on kuntien, tavallisten kuntalaisten ja kuntatyöntekijöiden kannalta enemmän tai vähemmän hirveää. On selvää, että nämä asiat nousevat ja on nostettava vaalien lähestyessä kepin nokkaan jokaisen äänestäjän nähtäville.
Jo paljon ennen viime kunnallisvaaleja ensin Ahon porvarihallituksen ja sitten kahden Lipposen hallituksen kausilla aloitettiin kuntien valtionosuuksien leikkaukset ja kuntien rahoituspohjan murentaminen. On äärimmäisen tärkeää nähdä ja osoittaa myös äänestäjille, minkälaisen likaisen pohjustustyön 1990-luvun hallitukset – pitkänä ajanjaksona SDP:n ja vasemmistoliiton istuessa hallituksissa – tekivät myöhemmälle ja nykyiselle hurjalle menolle.
Kunnallisvaalien lähestyessä on tietenkin muistutettava myös siitä, että kyse ei ole ollut eikä ole vain valtiollisen tason kehnosta politiikasta. Kuntien päättävissä elimissä myös perussuomalaiset ja muut, jotka ovat esiintyneet eduskunnassa puhtaina pulmusina, ovat olleet täysin rinnoin heikentämässä palveluja, nostamassa palvelumaksuja, yksityistämässä, edistämässä Kuprua ja Tiltua.
Yhden lähtölaukauksen kunnallisvaaleihin Vanhasen-Kataisen porvarihallitus ja eduskunnan enemmistö antoivat ajamalla läpi lain, jolla kunnille annetaan oikeus nostaa sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuja. Näin kuntalaisilla aiotaan maksattaa toiseen kertaan heidän jo veroillaan maksamat palvelut. Taistelua maksujen korotuksia vastaan, yhden yhteisen maksukaton asettamiseksi ja maksuttomien palvelujen puolesta on jatkettava kuntien ensi vuoden budjettien hyväksymiseen saakka ja siitä eteenpäin riippumatta siitä, onnistutaanko nyt estämään kuntien tekemät maksukorotukset.
Toisen tahattoman lähtölaukauksen kunnallisvaaleihin valtapuolueet laukaisivat, kun niiden vaalirahoitusskandaali putkahti julkisuuteen. Kunnilla ja kunnallispolitiikalla on suuri rooli poliittisessa, myös rakenteellisessa korruptiossa, lehmänkaupoissa ja hyväveli-verkostojen kähminnöissä. Uutta tilanteessa on se, että kunta- ja palvelurakennehankkeella luodaan lisää pohjaa varsinkin rakenteelliselle korruptiolle. Näitä asioita on vaalien lähestyessä pengottava kaikissa kunnissa.
Ja tietysti kaiken tämän ohella etusijalla vaaleja lähestyttäessä on pidettävä konkreettiset ja periaatteelliset tavoitteet ja käytännön toiminta kuntien terveen kehityksen, palvelujen parantamisen sekä asukkaiden ja kuntatyöntekijöiden etujen ja oikeuksien puolesta.
Kaikki emmeet ovat olemassa sille, että valtapuolueiden kehnolle konsensukselle voidaan vaaleissa tuottaa tappio ja jähmettynyt poliittinen asetelma muuttaa.