Kiila juhlii kirjalla, tilaisuussarjalla ja näyttelyllä
Kirjailija- ja taiteilijaseura Kiila täyttää tänä vuonna 70 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi julkistettiin tiistaina Matti Rinteen kirjoittama Kiilan historia 1936–2006 (Tammi). Perjantaina 13.10. Vanhalla ylioppilastalolla järjestetään juhlakonsertit Klassista Kiilaa ja Laulelmailta – lauluja rakkaudesta, lauluja oikeudesta sekä Yöjazz.
Lisäksi tilaisuuksiin ovat kuuluneet ja kuuluvat kirjallisuusklubit Taidehallin klubilla 4.10., 11.10., 18.10. ja 25.10., 5.10. pidetty Jarno Pennanen-seminaari, 20.–22.10. elokuvateatteri Orionissa järjestettävä Nyrki Tapiovaara -retrospektiivi ja -seminaari sekä 15.12.2006-8.1.2007 Helsingin Taidehallissa esillä oleva kuvataidenäyttely.
Fasismia ja sotaa vastaan
Kiila syntyi 1930-luvulla, jolloin kotimaassa elettiin lapualaisaikaa, fasismi vahvistui Euroopassa ja aseita kalisteltiin. Kiila oli pieni kirjallinen ryhmä, joka julisti sosialismia, rauhanaatetta ja fasismin vastaisuutta. Kirjallisuuden ohella kiilalaisia kiinnosti erityisesti teatteri.
Elvi Sinervo, yksi Kiilan perustajajäsenistä, lähti 30-luvulla Kiilan kokouksista "tavallisesti pää täynnä kirjoittamisen intoa ja mielessä turvallinen tunne osallisuudesta ajan suureen liikkeeseen". 1930-luku oli vähäisen vasemmistoälymystön kannalta ahdistavaa aikaa mutta oli Kiila, joka merkitsi yhteyttä koko maailman taistelevaan kulttuuririntamaan.
Sota, jota vastaan kiilalaiset kiihkeästi olivat taistelleet, vei useimmat heistä vankilaan. Vasta rauhan tultua alkoi näiden 30-lukulaisten todellinen nuoruus. Nyt heidän panostaan tarvittiin Suomen henkisessä jälleenrakentamisessa. Toinen suuri nuoruuden esiinmarssi tapahtui 60-luvulla. Uusi taiteilijasukupolvi uusine näkemyksineen, Lapualaisoopperan sukupolvi, löysi Kiilan ja sen humaanin vasemmistolaisuuden....