Kultti on kulttuurilehtien asialla

29.09.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 35/2006.

Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liiton Kultti ry:n toiminnanjohtaja Marja Konttinen myhäilee tyytyväisenä yhdistyksen päämajassa Kaapelitehtaalla. Kultti on jo tovin majaillut Ruoholahdessa ja jakaa toimitilat Ny Tid -lehden kanssa. Yhteistyötä talon muidenkin kulttuuritoimijoiden kanssa on tehty, ja uusia ideoita on paljon.


Konttinen kertoo, että Kultin pääasiallinen tehtävä on kulttuurilehtien aseman edistäminen. Jäsenlehtiä on yli 160 ja kirjo on monipuolinen: mukaan mahtuu niin harrastelehtiä kuin poliittisia äänenkannattajia.


– Yhteistyö määräytyy sen mukaan, mitä lehdet itse kokevat tarpeelliseksi, sanoo Konttinen.


Yhdistyksellä on muun muassa mittavat nettisivut, joilta löytyy esittelyjä, artikkeleita sekä mahdollisuus tilata eri lehtiä.
Hallitus kulttuurilehtien kimpussaEräs Kultin tärkeä tehtävä on toimia kulttuurilehtien edunvalvojana yhteiskunnallisten tukien suhteen.


Nyt valtion viimeisimmässä talousarvioehdotuksessa ollaan leikkaamassa opetusministeriön myöntämää kulttuurilehtitukea peräti 121 000 euroa eli yli 15 prosenttia. Kultissa tätä on kummasteltu, sillä Suomen talouden tilan huomioon ottaen leikkauksiin ei pitäisi olla mitään tarvetta – päinvastoin. Yhdistys pohtiikin omassa kannanotossaan, kertooko hanke enemmän hallituksen yleisestä asenteesta.


– Lukuisat suomen-, ruotsin- ja englanninkieliset kulttuurilehdet eivät pelkästään kerro kulttuurisen kentän vireydestä vaan ne heijastavat koko suomalaisen kansalaisyhteiskunnan moninaisuutta. Lisäksi ne tarjoavat yhteiskunnallisen keskustelun areenan ja ennen kaikkea monipuolisia ja moniäänisiä sisältöjä. Juuri moniäänisyyttä tarvitaan maassa, jossa joukkoviestinten sisällöt samankaltaistuvat ja niiden omistus keskittyy entisestään, huomauttaa Kultti kannanotossaan.


Yhdistys arvioi, että tulossa oleva leikkaus höyläisi toteutuessaan juuri kulttuurikentän rosoisuutta ja moninaisuutta.


– Sanomattakin on selvää, että leikkausten toteutuessa kyse on erittäin huolestuttavasta kehityssuunnasta paitsi yksittäisten lehtien, myös suomalaisen median moniäänisyyden kannalta.
JuhlavuosiKultti ry. juhlii kuluvana vuonna 15-vuotistaivaltaan teemalla "Eläköön kulttuurilehti!". Useita onnistuneita tapahtumia on takana, muun muassa Runomarkkinat ja Taiteiden yö. Varsinaiset 15-vuotisjuhlat pidetään 26. lokakuuta.


Joka syksyiset kirjamessut niin Helsingissä kuin Turussa kuuluvat tietysti Kultin ohjelmaan. Helsingin kirjamessuilla Kultti jakaa ensimmäistä kertaa myös Laatulehtipalkinnon ansioituneelle jäsenlehdelleen.


Konttinen kertookin, miten tempausten ja tapahtumien kautta tapahtuva markkinointi ja ihmisten tavoittaminen ovat tärkeä osa Kultin toimintaa.


– Suomalaiset lukevat maailman mittakaavassa hyvin sanomalehtiä. Sen lisäksi esimerkiksi musiikkilehtiä luetaan paljon. Uuden lukijasukupolven saaminen on silti suuri haaste. Kulttuurilehtien saatavuutta olisi edelleen parannettava, pohtii Konttinen.MARKO KORVELA* www.kultti.net

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli