Lisää palkkaa palvelualoille

13.10.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 37/2006.

– Matalapalkka-aloille tarvitaan keskitettyä tulopoliittista ratkaisua suuremmat palkankorotukset, sanoo Jarmo Åsnabrygg, SOL:n Etelä-Suomen siivoojien varapääluottamusmies ja pääkaupunkiseudun siivoojien ammattiosaston johtokunnan jäsen.


Åsnabrygg työskentelee siivoojana Helsingin metrossa. Työpaikalla käydyissä keskusteluissa tulevat esille alan ongelmat: raskas työ ja liian pieni palkka.


– Työ on raskasta mutta onneksi sentään kokoaikaista, kertoo Jarmo. Vain metrovaunuista lehtiä keräävät työntekijät ovat osa-aikaisia.


– Hyvää työpaikalla on se, että jatkuvan työn tuloksena olen saanut työntekijöitä liittymään liiton jäsenyyteen ja siten järjestäytymisastetta paranemaan, hän jatkaa.


Palvelualojen ammattiliiton ja Palvelualojen työttömyyskassan edustajisto valitaan 6. - 20. lokakuuta pidettävillä postivaaleilla.


Jarmo Åsnbrygg kertoo että ammattiosastossa on vaaleihin haettu ehdokkaita ja puhuttu käytännön järjestelyistä, mutta että vaaliteemat ovat jääneet ehdokkaiden kontolle: osastossa ei juurikaan ole keskusteltu toimintatavoitteista.


Vaaleissa Helsingin ja Uudenmaan vaalipiirissä Kiinteistöpalvelujen ja erityisalojen vaaliliiton ehdokkaana oleva Jarmo sanoo tiukasti ei Euroopan unionin palveludirektiivihankkeille.


– Vastustan sitä, koska se heikentää eikä lupaa parannuksia työntekijöille ja huonontaa työehtosopimusjärjestelmää, Jarmo Åsnabrygg toteaa.
Palkan taattava perustoimeentuloVartijoiden PAM:n valtakunnallisen vaalipiirin ehdokkaana oleva Sanna Hongisto työskentelee Securitaksella receptionistina. Työ muistuttaa hotellien vastaanottovirkailijan työtä, sisältäen mm. kulunvalvontaa.


Sanna peräänkuuluttaa reilumpia palkankorotuksia ja ihmisten työhyvinvoinnin kohentamista.


– Palkalla pitäisi pystyä takaamaan perustoimeentulo. Näin ei kuitenkaan ole, vaan varsinkin yllättävissä menoissa on aina turvauduttava ulkopuoliseen apuun. Jo pelkästään Helsingin vuokrat syövät helposti puolet vartijoiden palkoista, Sanna sanoo.


Hän haluaa kiinnittää huomiota myös työhyvinvointiin.


– Viimeistään sairaspoissaolojen hälyyttävän nousun pitäsi herättää tarkastelemaan työilmapiiriä ja ihmisten yleistä jaksamista. Valitettavasti ongelmiin kuitenkin herätään liian myöhään, jos ollenkaan.


Hongisto korostaa liiton jäsenenä ja ehdokkaana edustajistoon haluavansa edustaa Palvelualojen ammattiliiton kaikkia jäseniä.....(TA)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli