NÄLKÄ imperialismin äärimmäisenä aseena

02.05.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 18 / 2.5.2008

Nälkäiset ihmiset ovat viime viikkoina mellakoineet kaduilla korkeiden ruoan hintojen takia. Näin on tapahtunut ympäri maailmaa – niin monissa maissa, että ne joiden talouspolitiikka on luonut tämän tilanteen, ovat todella huolissaan. Kun ongelmana oli vain nälkä, rikkaiden eliitti ei siitä juuri välittänyt. Mutta nyt kun ongelma nähdään "yhteiskunnallisen epävakauden" lähteenä, maailmanmarkkinoita hallitsevat suuret ylikansalliset yhtiöt pelkäävät, että tilanne voi vakavasti vaikuttaa voittoihin.
Maailmassa riittävästi ruokaaYK:n ruokaohjelma WFP julkisti huhtikuun puolivälissä raportin, jossa arvioitiin, että 800 miljoonaa ihmistä näkee nälkää joka päivä ympäri maapalloa ja aliravitsemus rehottaa. Monia selityksiä on annettu, miksi äkkiä niin monet ihmiset ovat "ruokaturvallisuuden" suhteen niin hirveässä tilanteessa. Ja tämä niin monien lupausten jälkeen, joiden mukaan agrobisneksen ajama "vihreä vallankumous" lopettaisi maailman nälän ikuisiksi ajoiksi.


Jotkut viittaavat siihen, että valtava ja kasvava osa tuottoisaa viljelymaata tuottaa nyt satoa biopolttoainetta varten – toisin sanoen polttoaineen tuottamiseksi henkilöautoille, busseille ja kuorma-autoille sen sijaan että ruokkisi ihmisiä. Jotkut toiset sanovat sen johtuvan maapallon liian suuresta väestönkasvusta.


Kuitenkin sama WFP:n raportti sanoo, että ruoantuotanto on kasvanut väestönkasvun myötä ja riittävästi ruokaa kasvatetaan ruokkimaan jokainen maailmassa. Silti sadoilla miljoonilla ei yksinkertaisesti ole varaa syödä. ...ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli