Olkiluoto Kolmosen ongelmat

27.10.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 39/2006.

Suomen viidennen ydinvoimayksikön rakennusprojekti kohtaa ongelman toisensa jälkeen.


Säteilyturvakeskus kertoi kesällä, miten rakennuksilla oli rikottu viranomaismääräyksiä ja valehdeltu turvallisuuspuutteista viranomaisille kuukausien ajan. Yhteensä turvallisuuspuutteita oli kesään mennessä löydetty useita satoja.


TVO myöntää, että projekti on nyt jo vuoden myöhässä.


Greenpeacenmukaan Olkiluodon ydinvoimalan viivästyminen tulee veronmaksajille kalliiksi, mikäli hallitus saa tahtonsa läpi. Kauppa- ja teollisuusministeriö on kaikessa hiljaisuudessa kasvattanut teollisuudelle ja energiayhtiöille jaettavien ilmaisten päästöoikeuksien määrää liki 300 miljoonan euron edestä ydinvoimalan viivästymisen takia.


– Ensin energiayhtiöt onnistuivat laistamaan päästöjen vähentämisestä lupailemalla, että Kioton tavoite saavutettaisiin uuden ydinvoimalan avulla. Nyt, kun ruusuinen suunnitelma ei mennytkään niin kuin piti, niin mitä tekee hallitus? Lappaa yrityksille lisää päästöoikeuksia, jotta hiilen tuprutus voisi jatkua ydinvoimalaa odotellessa. Ja maksumieheksi joutuvat lopulta veronmaksajat, sanoo Lauri Myllyvirta Greenpeacesta.




Kallis ja turvaton voimala



Suomen hallituksen lokakuun 11. EU-komissiolle lähettämässä päästöoikeuksien jakosuunnitelmaluonnoksessa kasvatetaan päästöoikeuksien määrää 184 miljoonasta tonnista 198 miljoonaan tonniin. Ydinvoimala uskotaan saatavan täyteen käyttöön vasta 2011, jolloin kivihiililaitoksia käytetään kaksi vuotta pitempään kuin aluperin oli suunniteltu.


TVO pystynee perimään ydinvoimalan myöhästymisestä aiheutuvat kustannukset toiseen kertaan voimalan toimittajalta Arevalta, sillä valmistaja on sitoutunut maksamaan sakkoja myöhästymisestä.


– Viides ydinvoimala on osoittautumassa turvattomaksi ja veronmaksajille kalliiksi projektiksi, aivan kuten ympäristöjärjestöt varoittivat, summaa Greenpeacen ohjelmapäällikkö Harri Lammi.


Euroopan komissio tutkii lisäksi, ovatko TVO:n ydinvoimalan saamat julkiset tuet EU:n kilpailulainsäädännön vastaisia.


– Viidettä ydinvoimalaa on esitelty Suomessa ja maailmalla edullisena ja yksityisesti rahoitettuna hankkeena. Nyt on osoittautumassa, että hanke oli ja on monella tapaa riippuvainen julkisesta tuesta, sanoo Mark Johnston Greenpeacen EU-yksiköstä Brysselistä.


– Yli puolen miljardin euron takuun paljastuminen laittomaksi olisi raju taloudellinen isku ydinvoimahankkeelle, sillä se voisi pistää uusiksi hankkeen rahoitusjärjestelyt. Me luonnollisesti vaadimme, että TVO ja Areva velvoitetaan korvaamaan laittomasti saamansa taloudelliset hyödyt, jatkaa Johnston.


Uutinen seuraa Arevan kahden viikon takaista ilmoitusta, että Olkiluodon voimalahankkeen myöhästyminen ja ongelmat ovat aiheuttaneet yhtiön ydinvoimatoiminalle merkittäviä tappioita. (GP-TA)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli