Poliisille ilmoitettujen rasististen rikosten määrä rajussa kasvussa

10.11.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 41/2006.

Poliisin tietoon tuli vuonna 2005 huomattavasti enemmän rasistisia rikoksia kuin aiemmin. Viime vuonna niitä kirjattiin poliisin tietojärjestelmään 669 kappaletta, mikä on yli sata enemmän kuin vuonna 2004. Prosentuaalisesti nousu on parinkymmenen luokkaa.


Dramaattinen rasismirikosten määrän nousu käy ilmi Poliisiammattikorkeakoulun kirjasesta nimeltä Poliisin tietoon tullut rasistinen rikollisuus Suomessa 2005. Tiedot hätkähdyttävät, sillä julkisuudessa on viime aikoina kirjoitettu gallupeista, joiden mukaan maahanmuuttajiin suhtaudutaan Suomessa yhä ymmärtäväisemmin.


Poliisi muistuttaa kumminkin, että heidän saamiensa rikosilmoitusten määrä saattaa olla vain osoitus alentuneesta ilmoituskynnyksestä. Toisenlaisenkin johtopäätöksen voi vetää; Rasismirikosten määrä lienee vuonna 2005 ollut vielä huomattavasti nyt kerrottua suurempi, sillä vuonna 2002 julkistetun uhritutkimuksen (Jasinskaja-Lahti) mukaan suurin osa rasismirikosten kohteeksi joutuneista ei koskaan tehnyt rikosilmoitusta. Viime vuosina myös poliisilla on ollut monin paikoin ongelmia rasismikoodin merkitsemisessä esitutkinta-aineistoon.


Valtaosassa rasismirikoksista on kohteena ollut ulkomaalainen tai ulkomaalaisen taustan omaava ihminen. Romaneja rikosten uhreista oli viisi prosenttia. Lähes puolet uhreista oli ennättänyt saada Suomen kansalaisuuden. Myös somalialaiset, venäläiset ja turkkilaiset olivat korkealla uhritilastoissa....



ARTO TUOMINEN

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli