Politkovskajan murha
Järkytyksen ja surun täyttämä viikko on kääntymässä lopuilleen. Viime viikon lauantaina murhattu venäläinen tutkiva journalisti Anna Politkovskaja on saatettu haudan lepoon. Murhan tutkimukset on aloitettu. Nyt odotetaan toivon ja epäuskon sekaisin tuntein, saadaanko rikoksen tekijät selville.
Politkovskaja joutui Venäjällä surmattujen journalistien pitkän jonon jatkoksi. Venäjää ja Tshetsheniaa käsittelevien reportaasiensa ansiosta Politkovskaja oli maansa rajojen ulkopuolella muita surmattuja tunnetumpi. Tutkivan journalistin murhaaminen on aina rikos ja isku myös suuria ihmisjoukkoja vastaan, koska se kohdistuu vapaaseen tiedonvälitykseen, ihmisten oikeuteen saada tietoa. Politkovskajan kirjoituksista voitiin olla montaa mieltä, mutta monikaan ei aseta kyseenalaiseksi sitä, että hän oli peloton ja tehtävälleen omistautunut journalisti.
Murhan tekijöistä on monia olettamuksia, sillä vaihtoehtoja on paljon: Politkovskajan paljastusten takia viralta pannut ja kostoa hakeneet korruptoituneet poliisit tai byrokraatit, Tshetshenian öljy- ja asebisneksellä lihoneet rikolliset, puolta vaihtaneet entiset Tshetshenian kapinalliset, nykyiset terroristit, jotka ahtaalle jouduttuaan halusivat murhan avulla vetää Putinin hallinnon ja Tshetshenian nykyjohdon häpeäpaaluun, uusfasistit, joiden tappolistalla Politkovskaja tiettävästi oli "Venäjän kansan pettäjänä", jne.
Vähintäänkin implisiittisesti monet syyttävät sormet osoittavat Putinin hallintoon ja/tai sille lojaaliin Tshetshenian johtoon. Näin siksi, että Politkovskaja oli Putinin hallinnon kiivas kriitikko, kirjoitti Tshetshenian tilanteesta ja oli juuri valmistelemassa siitä uusia paljastuksia Novaja Gazeta -lehteen. Tai näin ainakin siksi, että Putinin hallinto oli kyvytön tai haluton estämään murhaa.
Novaja Gazeta -lehden osa-omistaja Mihail Gorbatshov puolestaan on pitänyt "yksinkertaistamisena" arvailua, että palkkamurhan olisi tilannut Venäjän johto tai Tshetshenian pääministeri Ramzan Kadyrov.
Monet kommentaattorit ovat pohtineet asiaa asettamalla kysymyksen "kuka hyötyy?". He ovat muistuttaneet, että murha oli vakava takaisku Putinin hallinnolle samaan aikaan, kun se on joutunut ulkoapäin provosoituun selkkaukseen Georgian kanssa, kun USA on ehkä aloittamassa uutta sotaa Lähi-idässä ja kun Naton laajentuminen ja kamppailu Euraasian energialähteistä ja -reiteistä on johtanut Venäjän ja USA:n suhteet lähes kylmän sodan kaltaiseen tilaan. Tällä perusteella he spekuloivatkin, että murha palveli provokaationa, jonka tarkoitus oli entisestään mustata Putinin hallintoa.
Aika näyttää, jos näyttää. Myös murhatutkimusten suhteen Putinin hallinto on hankalassa tilanteessa. Jos syyllisiä ei saada kiinni, se on monien mielestä osoitus hallinnon syyllisyydestä.
(ES)