SAK järjestää mielenilmauksen aktiivimallia vastaan

19.01.2018 - 16:30
(updated: 11.06.2018 - 12:31)
Ammattiliittojen koolle kutsumassa suurmielenosoituksessa 30 000 ihmistä vaati leikkausten lopettamista vuonna 2015

Toimet työttömiä kyykyttävää aktiivimallia vastaan jatkuvat. Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK on päättänyt järjestää poliittisen mielenilmauksen työttömyysturvan aktiivimallia vastaan Helsingissä. Järjestö kehottaa mielenosoituskutsun yhteydessä ihmisiä allekirjoittamaan aktiivimallin kumoamista vaativan kansalaisaloitteen, joka osaltaan varmasti tukee ympäri maata käynnissä olevia nimenkeräystilaisuuksia.

Useat SAK:laiset ammattiliitot kertovat omissa medioissaan mielenilmaukseen osallistumisesta ja kehottavat jäseniään osallistumaan. Mielenilmaus järjestetään Senaatintorilla helmikuun 2. päivänä klo 11:00 – 13:00.

SAK:n suuntaan on esitetty sosiaalisessa mediassa palautetta jo etukäteen siitä, millaiseksi mielenilmauksen poliittinen anti muodostuu. Kirjoituksia on näkynyt muun muassa Joukkovoiman isoimmassa Facebook-ryhmässä sen suhteen, ketä Senaatintorilla päästetään mikkiin. Monilla on muistissa edelleen muutama vuosi sitten järjestetyn STOP-mielenosoitus, jossa hallituspuolueiden edustajia päästettiin ääneen. Tällaista pettymystä ei haluta tällä kertaa kokea. Oikeistopuolueiden edustajat ovat äänessä mediassa jo muutenkin, ja toisaalta ihmiset tietävät, että teoilla on merkitystä puheiden sijaan.

 

Mielenilmauksen muoto päätettävänä

SAK kutsuu koolle myös yhteiskokouksen tiistaina 23. tammikuuta, johon osallistuu liittojen hallinnot. Tapaamisessa on tarkoitus käydä läpi, kuinka liitot voivat vauhdittaa aktiivimallia vastustavaa aloitetta. Lisäksi SAK esittää, että hallitus peruu voimaan tulleen lain. Liittopäättäjien tapaamisessa esitellään SAK:n oma aktiivisen työnhaun malli.

"Nämä työttömien aktiivimallin työttömyysturvaan vaikuttavat sanktiot on poistettava. Nykyisellään kysymys on karenssiautomaatista!"

Jyväskyläläinen ay- ja Joukkovoima-aktiivi Kari Vatanen on osallistumassa 23.1. SAK:n liittojen ylinten päättävien elinten yhteiskokoukseen JHL:n edustajiston jäsenen ominaisuudessa. Hän vaati SAK:lta toimia aktiivimallin torjumiseksi ja on tyytyväinen, että keskusjärjestön hallitus päätti esittää mielenosoitusta.

- Mielenosoitus Senaatintorilla 2.2. on vasta alkusoittoa ja muista toimenpiteistä keskustellaan edelleen, toteaa Vatanen. Hän on täysin vakuuttunut siitä, että SAK on valmis järeämpiinkin toimiin tarvittaessa. - Nämä työttömien aktiivimallin työttömyysturvaan vaikuttavat sanktiot on poistettava. Nykyisellään kysymys on karenssiautomaatista!

 

Kansalaisaloitteeseen kerätään nimiä

Vatanen on päivystänyt Jyväskylän kaupunginkirjaston aulassa muiden aktiivisten aktiivimallin vastustajien kanssa jo toista viikkoa. Aloitteita on allekirjoitettu innolla ja palaute on ollut enimmäkseen positiivista.

- Allekirjoittajat ovat pöyristyneitä työttömien syyllistämisestä! Ymmärrän heitä ja haluan itsekin että työttömien aktiivimallista poistetaan työttömiä syyllistävät sanktiot. Sipilän hallitus on kätkenyt aktiivimallin taakse työttömyysturvan leikkaukset. Ne, jotka ovat niitä pakkolakeja, joista piti luopua, kun kiky-sopimus solmittiin, lataa Vatanen. Hänellä on myös ajatus siitä, miten oikeasti voitaisiin parantaa työttömien työllistymistä.

- Laki työttömien aktiivimallista tulee haudata ja resurssit suunnata työllisyyttä tukeviin toimiin, te-keskuksien toimintaan sekä koulutukseen. Juuri näistä on Sipilän hallitus leikkaukset tehnyt!

Lopuksi Vatanen haluaa vielä muistuttaa, että 2.2. pitää kaikkien lähteä liikkeelle. Nyt se ei jää ainakaan rahasta kiinni, sillä SAK on jo tilannut kuljetuksia Helsinkiin kaikkialta Suomesta. Jokainen voi siis osallistua ja olla itse mukana kaatamassa aktiivimallia.

 

Työpaikkoja ei rankaisuja

Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Ann Selin vaatii, että maan hallitus kumoaa aktiivimalliksi nimetyt, työttömyysturvalakiin tehdyt uudistukset. Selin pitää hallituksen ajamia toimenpiteitä kohtuuttomina ja toteaa niiden johtavan työttömien ihmisten jo ennestään hauraan aseman heikkenemiseen.

"Työpaikkoja ei synny työttömiä rankaisemalla, vaan toimilla jotka sekä tukevat että velvoittavat yrityksiä luomaan uusia työpaikkoja"

Selin näkee, ettei työttömien asemaa paranneta sillä, että heitä uhataan minimitoimeentulon leikkaamisella.

– Aktiivinen työnhaku ja ihmisten työllistyminen turvataan paremmin ohjauksella ja tukemisella kuin työttömien toimeentulon heikentämisellä ja epäinhimillisellä kohtelulla, Selin huomauttaa.

– Työpaikkoja ei synny työttömiä rankaisemalla, vaan toimilla jotka sekä tukevat että velvoittavat yrityksiä luomaan uusia työpaikkoja, hän toteaa.

Selinin mielestä työttömien aseman heikentäminen kasvattaa väistämättä eriarvoisuutta Suomessa.

– Maan hallitus on täysin kuuro ja sokea, jos se ei ota huomioon saamaansa palautetta. Hallituksen soisi viimeistään nyt ymmärtävän, että jo lähes 130 000 kansalaisaloitteen allekirjoittanutta ja koko SAK:lainen ay-liike tietävät, ettei aktiivimalli ole oikea toimenpide, jos tavoitteena todella on työllisyyden parantaminen.

PAMin hallitus kokoontui tiistaina ja päätti osallistua SAK:n toteuttamaan poliittiseen mielenilmaukseen 2. helmikuuta ja liittojen päättäjien kokoukseen 23. tammikuuta, johon PAMista osallistuu lähes 100 henkilöä. Hallitus totesi, että poliittinen mielenilmaus ei ole suunnattu työnantajia vastaan, vaan kohteena on maan hallitus.

– Poliittisella mielenilmauksella haluamme osoittaa maan hallitukselle, että päätös aktiivimallista oli virhe, joka on pikaisesti korjattava. Odotamme, että mahdollisimman moni palvelualojen työntekijä suuntaa perjantaina 2. helmikuuta Helsinkiin osoittamaan kantansa maan hallitukselle, kannustaa Selin.

 

Kova haaste ay-liikkeelle

Ammattiliittojen toimet paineen luomiseksi oikeistohallituksen suuntaan ovat tervetulleita. On kuitenkin huomattava, että kahden vuoden leikkausputken ja kikyn voimaantulon jälkeen koko työväenluokan perusturva on Suomessa heikentynyt huomattavasti. Tämän suunnan kääntämiseksi ay-liikkeeltä tarvitaan järeämpiä toimia, kuin mitä nyt on ollut esillä.

Ensimmäinen askel olisi kikyn purkaminen ja kaikkien perusturvan muotojen korottaminen vähintään entiselle tasolleen. Ay-liikkeen tulisi myös vaatia peruspalvelujen parantamista kaikilta osin. Voimakkaana työväenliikkeen osana ammattiliitoilla on useita tapoja saada läpi hyödyllisiä uudistuksia, mikäli poliittista tahtotilaa siihen löytyy.

 

Mielenilmaus aktiivimallia vastaan

Perjantaina 2. helmikuuta klo 11:00 - 13:00

Senaatintori, Helsinki

Tapahtuma Facebookissa
https://www.facebook.com/events/163144374313101/

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.