Sama opintoraha jo 14 vuotta
Tuhannet opiskelijat kautta maan vaativat maanantaina 15 prosentin korotusta riittämättömään opintorahaan. Mielenosoituksia järjestettiin kaikilla suurimmilla opiskelupaikkakunnilla.
Hallitus ei budjettiesityksessään ole luvannut korotuksia opintorahaan. Opiskelijoiden tukimielenosoituksella kannustettiinkin nyt eduskuntaa korottamaan opintorahaa ensi vuoden budjettiin.
Korkeakouluopiskelijoiden opintoraha on ollut samalla tasolla jo 14 vuotta, minkä aikana sen ostovoima on laskenut viidenneksen. Toisen asteen opintorahaa on korotettu viimeksi vuonna 1994. Mikään muu perustoimeentuloa turvaava etuus ei oppilaskuntien mukaan ole yhtä pahasti jälkeenjäänyt.
Tekoja kaivataan
Helsingissä Eduskuntatalolla noin 5 000 opiskelijan mielenilmauksessa puhuneet opiskelijajärjestöjen edustajat painottivat, että opintorahaa olisi korotettava jo vuoden 2007 alusta vähintään 15 prosenttia.
Hallituspuolueiden edustajat olivat puheenvuoroissaan varovaisia. Esimerkiksi demareiden Arja Alho ilmaisi omana kantanaan tukevansa opiskelijoiden vaatimusta. Alho ei kuitenkaan puhunut demarien eduskuntaryhmän nimissä.
Virallisessa vastineessaan hallituspuolueet korostivatkin, miten "hallitus on jo tehnyt paljon opiskelijoiden aseman kohentamiseksi". Tällä viitattiin muun muassa taannoiseen ateriatuen ja asumislisän maltillisiin korotuksiin. Hallitus on myös kannustanut opiskelijoita lainanottoon.
Nämä "parannukset" eivät opiskelijoille riitä.
Esimerkiksi Helsingin kommunistiset nuoret huomauttavat kannanotossaan, miten opiskelijan ei pitäisi joutua elämään lainarahalla, varsinkaan kun tulevaisuus on epävarma.
– Työttömyys ja pätkätyöt näkyvät jo nyt entistä useampien opintolainojen jäämisenä valtion maksettavaksi.
Kommunistinuoret vaativatkin opintorahan korottamista päätoimisen opiskelun mahdollistavalle tasolle. Pidemmällä aikavälillä tavoitteena tulee opiskelijoillekin olla vähintään 750 euron perustulo.
Oppositiopuolueet ilmoittivat tukevansa opintorahan korottamista. Lupausta tervehdittiin kovaäänisellä "lupauksia tyhjiä, emme ole tyhmiä" -huudoilla. Kansanedustajien äänstyskäyttäytymistä aiotaan seurata kriittisesti.
Marsseja ympäri maata
Eri puolilla maata järjestetyt marssit keräsivät tuhansia osaanottajia. Esimerkiksi Jyväskylässä ja Turussa korotusta opintorahaansa vaati reilut 2 000 opiskelijaa kummassakin kaupungissa.
Turun yliopiston ylioppilaskunnanpuheenjohtaja Katja Sauvola korosti puheessaan Turun Kauppatorilla opintorahan korottamisen olevan kaikkien, niin korkeakoulu- kuin toisen asteen opiskelijoidenkin, yhteinen tavoite.
– On upeaa huomata, että puheet nuorten ja opiskelijoiden yhteiskunnallisesta passivoitumisesta eivät ainakaan tänään pidä paikkaansa. Mielenosoitus oli menestys, toivottavasti viestimme kuuluu eduskuntaan saakka., totesi Sauvola.
MARKO KORVELA