Sijoittajat vanhusten kukkarolla Hyvinkäällä

18.01.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 3/2008

Hyvinkäällä jonottaa vanhainkotipaikkaa jatkuvasti noin 80 vanhusta. Selvityksen mukaan Hyvinkäällä tarvitaan vuoteen 2015 mennessä ainakin 110 ympärivuorokautista hoitopaikkaa lisää ja sen lisäksi 30 tavallisen asumispalvelun paikkaa.


Hoitopaikkojen hankkimiseksi Hyvinkää järjesti viime keväänä yhdessä Mäntsälän, Tuusulan ja Keravan kanssa tarjouskilpailun. Koska hoitopaikoista on huutava pula, havaitsivat yksityiset yritykset ja sijoittajat tilaisuutensa tulleen.


Jätetyissä tarjouksissa tehostetun palveluasumisen hinnat vaihtelivat kovasti. Kallein hinta oli 171 euroa vuorokaudelta ja halvin 101,5 euroa. Vertailun vuoksi mainittakoon, että kaupungin bruttomenot omista vanhainkodeista ovat noin 115 euroa hoitopäivää kohti ja omista tehostetun palveluasumisen hoitopaikoista vähän vähemmän.
Pyrkimyksenä suurvoitotKalleimmat tarjoukset jättivät Medivire Hoiva Oy ja Oy Esperi Ab. Medivire Hoivan omistaa pääosin MB-Rahastot. Yrityksen oman pääoman tuotto oli viime vuonna 30 prosenttia eli korkea. Esperin pääomistaja on Unicus Oy:n hallinnoima sijoittajaryhmä. Molemmat yritykset pyrkivät mahdollisimman suureen voittoon.


Medivire Hoiva aikoo periä pelkkänä vuokrana huhtikuussa Marttiin valmistuvista asunnoista 23 euroa neliöltä kuukaudessa. Tämä hinta ei sisällä vielä mitään palveluita. Samaan aikaan keskivuokra jää Hyvinkäällä alle kymmenen euron neliöltä. Mahtaako kukaan muu maksaa Hyvinkäällä 23 euron neliövuokraa?


Vanhusten lisäksi uudet palveluasunnot tulevat kalliiksi Hyvinkään kaupungille ja kaikille veronmaksajille. Yksityiset palvelut ovat niin kalliita, että kaupungin on maksettava niistä osa. Muuten sijoittajat eivät saa voittojaan, koska asukkaallekin on säädösten mukaan jätettävä käyttövaroja noin 200 euroa kuukaudessa.


Käytännössä kaupunki joutuu hyväksymään kaikki tarjoukset, koska paikoista on pulaa. Tarjouskilpailu piti järjestää, koska uusi hankintalaki määrää niin. Korkeimpien tarjousten lisäksi hintojaan korottivat myös ne pienet hoitokodit, jotka ovat hoitaneet vanhuksia kohtuuhinnalla. Lain vaatima pakkokilpailutus lisää siten selvästi kaupungin menoja.


Samaan aikaan kaupungin toimet omien hoitopaikkojen lisäämiseksi ovat aivan liian vaatimattomia ja hitaita. Perusturvalautakunta esitti syksyllä yksimielisesti Kauniston vanhainkodin saneerauksen ja laajennuksen toteuttamista vuosina 2008-2010, kustannusarvio on 11 miljoonaa euroa.


Suunnitelman mukaan ensin rakennetaan 45-paikkainen laajennus ja sen jälkeen nykyinen vanhainkoti peruskorjataan.
Järjetöntä tuhlaustaTalousarviokäsittelyssä valtuusto päätti äänin 43-7 lykätä hankkeen valmistumisen vuoteen 2012. Nopeamman aikataulun kannalla olivat vain vasemmistoliiton valtuutetut. Kaikki muut äänestivät hitaamman aikataulun puolesta.


Sen sijaan uutena hankkeena talousarvioon lisättiin nykyisen kaupungintalon purkaminen ja uuden rakentaminen, mihin varattiin 12 miljoonaa euroa vuosille 2008-2010 äänin 40-8. Koko hanke on järjetöntä tuhlausta. Keskustaan voidaan rakentaa uusia liiketiloja muuallekin kuin kaupungintalon paikalle.OLLI SAVELA


Kirjoittaja on hyvinkääläinen kaupunginvaltuutettu.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli