Suomi kärsii natsismin traumasta

02.02.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 5/2007. 3. osa julkaistaan lehdessä nro 6/2007.

Heinäkuussa 1941 Mannerheim antoi kuuluisan päiväkäskynsä: "Karjalan vapaus ja suuri Suomi väikkyy edessämme maailmanhistoriallisten tapahtumien valtavassa vyöryssä". Suomalaiset valtasivat nopeasti Karjalan pääkaupungin Petroskoin ja nimesivät sen Äänislinnaksi. Leningradin nimen Mannerheim suunnitteli muuttavansa Nevanlinnaksi.




Keskitysleiriterrori johti kansanmurhaan



Itä-Karjalassa Mannerheim käski siirtää kaikki venäläiset keskitysleireille, joista käytännössä tuli tuhoamisleirejä. Tarkoituksena oli puhdistaa alue slaaveista ja siirtää heidät Saksan alueelle kuolemaan.


Suomalainen keskitysleiriterrori johti kansanmurhaan. Uhreja syntyi kymmeniätuhansia, vaikka tarkkoja lukuja ei ole mahdollista saada huolimattomasta kirjanpidosta johtuen. Tunnettu Petroskoin valloittaja eversti Kaarlo Heiskanen sanoi, etteivät venäläiset ole ihmisiä ja että heitä sen tähden olisi kohdeltava julmasti.


Suomalaisissa keskitysleireissä vallitsi keskiaikainen barbaria. Yleinen rangaistus myös lapsille oli 25 raipaniskua. Lyömisen jälkeen rangaistujen oli sanottava hakkaajilleen suomeksi "kiitos". Leirin vartiomiehet ampuivat ihmisiä lasten silmien edessä. Lapsia käytettiin myös orjatyössä, ruokaa ei ollut.


Se mitä suomalaisissa keskitysleireissä tapahtui oli salaista. Vartijat eivät saaneet kertoa ulkopuolisille leirien tapahtumista. Vasta 1980-luvulla Antti Laineen ja Helge Seppälän kirjoista voitiin lukea tästä barbariasta....



JOHAN BÄCKMAN


Suomennos: Arto Tuominen



Kirjoittaja on suomalainen valtiotieteiden tohtori Helsingin yliopistosta ja Venäjän tutkija, joka on erikoistunut turvallisuuskysymyksiin ja sotahistoriaan. Hän on kirjoittanut useita kirjoja Venäjästä ja Suomen ja Venäjän suhteista. Tämä artikkeli perustuu niin Suomen ulkoministeriön arkistossa kuin Sota-arkistossakin säilytettävään materiaaliin, sekä kirjallisuuteen. Artikkeli pohjautuu Bäckmanin tekeillä olevaan kirjaan nimeltä Suomalainen valhe (Finnarnas trauma från nazismen). Artikkelin 1. osa on julkaistu Tiedonantajassa nro 4/2007.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli