Suomi nosti WHO:n jäsenmaksuaan

16.04.2020 - 11:45
(updated: 20.04.2020 - 14:48)
Suomi on Maailman terveysjärjestön hallintoneuvoston varapuheenjohtajamaa. Kuva Wikimedia

Donald Trumpin tekemä ilmoitus Yhdysvaltojen aikeesta vetää rahoitus pois WHO:lta on kirvoittanut maailmalla vastatoimia. Suomen hallitus päätti välittömästi palauttaa oman osuutensa vuoden 2015 tasolle.

Hallitus on sopinut Maailman terveysjärjestön rahoituksen palauttamisesta vuoden 2015 tasolle eli 5,5 miljoonaan euroon. WHO johtaa maailmanlaajuista varautumista ja vastetta koronapandemiaan. Suomella on tärkeä rooli WHO:n hallintoneuvoston varapuheenjohtajana ja hallitus näkee, että tässä tilanteessa on tarpeen tukea järjestöä.

Viime vuonna Suomen perusjäsenmaksu WHO:lle oli vain 1,9 miljoonaa euroa ja ohjelmatuki 0,75 miljoonaa euroa. Lisäksi maksettiin muita jäsenmaksuluonteisia maksuja WHO:n alaisiin elimiin yhtennsä 0,9 miljoonaa euroa. Suomen rahoituksella WHO:n rahoitusongelma ei ratkea, mutta ele on tärkeä osoitus siitä, että Trumpin sisäpolitiikan takia tekemän ratkaisun ei haluta antaa romuttaa tärkeää järjestöä.

Myös Suomen ulkoministeriö on tänä vuonna myöntänyt WHO:lle 1 miljoonan rahoituksen COVID-19 varautumis- ja vastesuunnitelman rahoittamiseksi.

Valtioneuvoston 15.4. julkaisema tiedote päätöksestä linjaa, että globaalit ongelmat onnistutaan ratkaisemaan parhaiten yhdessä. Siksi Suomi toimii johdonmukaisesti entistä tehokkaamman ja vahvemman monenkeskisen järjestyksen puolesta.  

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.