Tämä muuttaa kaiken

18.01.2016 - 12:30

Haastava – vaativa – organisoiva ! Naomi Kleinin viime vuoden lopulla suomeksi julkaistu kirja Tämä muuttaa kaiken. Kapitalismi vs ilmasto on huikea tykitys fossiilikapitalismia vastaan ja uuden talousajattelun luomiseksi. Kirjan hiukan mahtipontinen nimi tulee perusteellisesti perustelluksi, sillä jollei ajattelutapaa ja talousjärjestelmää muuteta, väistämätön ilmastonmuutos tulee johtamaan katastrofiin, mikä sitten kuitenkin muuttaa kaiken. Eli vanhaa vitsiuhkausta mukaillen: joko muutat ajattelumallisi tai katastrofien jälkeen itket ja muutat.

Tätä ei ole vielä haluttu tajuta. (Pariisin ilmastokokouksen suuresti mainostetut tulokset luovat kyllä orastavan mahdollisuuden, mutta ovat täysin riittämättömät).

Markkinapohjaisen taloustoiminnan moraali

Klein ruotii ja ruoskii kapitalistiseen markkinamekanismiin perustuvia ilmastonmuutoksen torjumiseksi laadittuja toimintamalleja alkaen täydellisen epäonnistuneesta EU:n päästöoikeuksien markkinakokeilusta (ss. 237-245) aina kaikkein ”visionäärisimpiin” ilmastonmuokkaushankkeisiin. Ehkä kuvaavin kapitalistien moraalin ilmentymä ovat niin sanotut sääfutuurit, joiden määrä kasvoi yhdessä vuodessa 2005-2006 noin 9,7 mrd. dollarista 45,2 mrd. dollariin, siis yli nelinkertaistui. ”Niiden avulla yritykset ja pankit voivat lyödä vetoa säästä ikään kuin ihmishenkiä vaativat katastrofit olisivat noppia kasinon pelipöydällä” (s 19). Myös aseteollisuus näkee ilmastonmuutoksessa valtavia bisnesmahdollisuuksia.

Moraalikato on vallalla myös monissa yhdysvaltalaisissa ja kanadalaisissa luonnonsuojelujärjestöissä, joista useat saavat suoraan tukea fossiilienergiayhtiöiltä ja ovat muun muassa olleet tukemassa maailmankaupan lisäämiseen tähtääviä kauppasopimuksia. Huikein esimerkki moraalikadosta on usalainen ympäristöjärjestö The Nature Conservancy, joka sai 27 milj. dollarin lahjoituksen Mobil-Oil yhtiöltä suojellakseen Attwaterin preeriakana -nimistä lintua öljyporausalueiden keskellä sijaitsevalla lisääntymismaapalstalla vuonna 1995. Muutama vuosi alueen lunastuksen jälkeen järjestö aloitti itse poraukset alueella ja lintu hävisi alueelta sukupuuttoon 2012.

Alkuperäiskansat ja uudet liittoutumat

USA:ssa ja Kanadassa asuvat lukuisat alkuperäiskansat ovat astuneet fossiilienergian lisäkäytön vastustamisen eturiviin. Vesisärötykseen perustuva liuskeöljyn ja -kaasun poraus uhkaa alkuperäiskansojen reservaatteja. Samoin tekee Kanadassa Albertan mammuttimainen

öljyhiekkateollisuus ja siihen liittyvä Keystone XL -öljyputkisuunnitelma. Myös massiivinen kivihiilen rautatiekuljetus USA:n länsirannikon satamiin on suunniteltu reservaattien halki. Lukuisat heimot ovat nousseet vastarintaan ja tehneet liittoutumia maanviljelijöiden, luonnonsuojelijoiden ja jopa joidenkin ammattijärjestöjen kanssa omien alueidensa puolustamiseksi. Samantyyppisiä liittoutumia ja alkavaa toimintaa on nähty muun muassa Suomessa.

Tuotannon kasvattamisen ongelma

Ilmakehän hiilidioksidi- eli CO2-pitoisuus on noussut yli 400 ppm:n (miljoonasosaa), kun kestävän tason on arvioitu olevan 350 ppm. CO2- pitoisuuden kasvu jatkuu voimakkaana. Vuotuinen globaali uusiutuvien luonnonvarojen kulutus on noin 1,5-kertainen niiden uusiutumiskykyyn nähden. Merien happamoituminen uhkaa vakavasti monia ekosysteemejä, pohjavesivarat ovat tuhoutumassa monin paikoin ja globaali typen ja fosforin kierto on vakavasti häiriintynyt. Nämä aiheutuvat globaalista kapitalistisesta ylituotannosta, joka muunnetaan valtavan yli 600 mrd. dollarin (12 kertaa Suomen valtion budjetti) vuosittaisella mainospanostuksella ylikulutukseksi.

Klein näkee koko uhkaavan globaalin katastrofin taustalla uusliberaalin talous- ja sosiaalipolitiikan.

Klein näkee koko uhkaavan globaalin katastrofin taustalla uusliberaalin talous- ja sosiaalipolitiikan.

Tämän Suomessakin vallalla olevan ajattelun perimmäinen tarkoitus on vapauttaa kapitalistiset rakenteet rajoituksista, lisätä kapitalistista talouskasvua, yksityistää yhteiskunnallisesti tuotettuja palveluita, heikentää sosiaalipalveluja ja esimerkiksi Suomessa – päinvastaisista SSS-vakuutteluista huolimatta – tehdä massiivinen tulonsiirto heikoimmassa asemassa olevilta kansalaisilta yrityksille ja rikkaimmalle eliitille.

Jotta katastrofi kyettäisiin välttämään, uusliberaali talousmalli on hylättävä. Jatkuva talouskasvu rajallisella maapallolla on mahdottomuus eivätkä ”vihreät teknologiat” kykene kehittymään tarpeeksi nopeasti eivätkä teknologiat tietenkään ratkaise uusliberaalin mallin aiheuttamia sosiaalisia ongelmia.

Vaikka perinteinen vasemmisto on Kleinin esimerkkien mukaisesti kansalaisliikkeiden tuella saavuttanut voittoja aikaisemmin 1930-luvulla USA:ssa ja toisen maailmansodan jälkeen Euroopassa, talouskasvun lisäämisen edessä ollaan täysin neuvottomia. Kun tiede vaatisi, että maapallon rikkaimman vajaan miljardin ihmisen (joihin kuuluu suurin osa suomalaisista) luonnonvarojen kulutus pitäisi pudottaa alle puoleen, myös Suomessa pienehköä degrowth-liikettä lukuun ottamatta kutakuinkin yhtenäinen poliitikkojen kuoro vaatii talouskasvua eli luonnonvarojen lisäkulutusta. Tässä kuorossa ovat mukana myös vihreät, vasemmistopuolueet ja ay-liike. Tämä on valtava haaste myös SKP:lle ja tulevan edustajakokouksen linjauksille. Uuden talouden rakenteen ja toiminnan mallin luominen on välttämätöntä.

Mahdottoman ehtii vielä tehdä!

Kirjan suomentajakollektiivin jäsen, dosentti Teppo Eskelinen siirtää suomenkielisen painoksen jälkisanoissa mainiosti osan Kleinin käyttämästä massiivisesta esimerkkiaineistosta (886 lähdeviitettä) Suomen oloihin ja antaa myös muutamia konkreettisia suuntia tulevaisuuteen.

Vaikka aikaa fossiilikapitalismin rakenteiden purkamiseen on enää korkeintaan muutamia kymmeniä vuosia – ehkä vain muutamia vuosia - Klein näkee suuret ja ainoat mahdollisuudet kasvavissa kansalaisliikkeissä. On syntynyt uusia globaaleja vastarintoja öljynporauksen ympärille, jonkin verran pääomapakoa fossiilienergiayhtiöistä on jo alkanut tapahtumaan. Valveutuneimmat ympäristöjärjestöt ovat kieltäytyneet vastaanottamasta sponsoritukea yrityksiltä. Kleinin mukaan ”pyrkimykset ilmastohaasteen voittamiseksi ovat hedelmättömiä, ellei niitä ymmärretä osaksi paljon laajempaa maailmankuvien kamppailua” (s 503). ”Kyseessä on kesken jäänyt vapautustaistelu!”

Naomi Klein: Tämä muuttaa kaiken. Kapitalismi vs ilmasto. Into 2015. 622 s.

PS. Obama peruutti kanadalaisen öljyhiekan hyödyntämiseen tarkoitetun Keystone-XL -öljyputken rakentamisen kansalaisliikkeiden painostuksesta. Juuri tulleen tiedon mukaan kanadalainen TransCanada-öljy-yhtiö suunnittelee haastavansa USA:n valtion oikeuteen USA:n ja Kanadan vapaakauppasopimus NAFTA:n nojalla. Yhtiö vaaatii 15 miljardia dollaria korvaukseksi öljyputken rakentamatta jättämisestä. USA ja EU neuvottelevat parhaillaan NAFTA:a vastaavasta TTIP-sopimuksesta.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Teoria

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.