Työväenluokan elämää Blairin Britanniassa, ja vähän Thatcherinkin

10.11.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 41/2006.

Jonathan Coe hallitsee englantilaisen työväenluokan kuvaamisen. Hän loi maineensa erinomaisella koulumaailmaan sijoittuneella yhteiskunnallisella romaanilla Konnien klubi (suom. 2003). Sen tapahtumapaikkana on keskienglantilainen teollisuuskaupunki nimeltä Birmingham.


Kirja kertoo neljän koulupojan ja heidän perheidensä elämästä 1970-luvun Englannissa, jossa yhtaikaa paukkuvat IRAn pommit ja kapinallinen punk-rock. Aikuisilla on työtä ja tarvittaessa työväenluokka on valmis puolustamaan oikeuksiaan vaikka mielenosoituksin ja lakoin.


Kirjan keskiössä ovat veljekset Benjamin ja Paul Trotter. Yhdestä asiasta he ja monet muutkin koululaiset ovat yhtä mieltä: Margaret Thatcherista ei ikinä saisi tulla Britannian pääministeriä, sillä silloin työväenluokkaa odottaisivat kovat ajat.


Romaani päättyy tilanteeseen, jossa vaalit ovat ovella. Maailma tulisi osoittamaan kovuutensa onnelliseen tulevaisuuteen uskoville birminghamilaisille nopeammin kuin kukaan osaisi arvata.



o o o



Hiljattain suomeksi ilmestynyt Suljettu piiri kuvaa pääosin samoja henkilöitä kuin Konnien klubikin. Edelleen ollaan pääosin Birminghamissa, mutta paljon on parissakymmenessä vuodessa ennättänyt tapahtua. Nuorista on kasvanut aikuisia, ja Margaret Thatcher ollut pääministerinä. Tulos jälkimmäisestä; työväenluokan kurjistuminen.


Kun Trotterin veljekset katsovat taaksepäin he ymmärtävät, että 1970-luku oli heidän elämänsä parasta aikaa. Aikaa, jonka kaltaista he eivät ehkä enää koskaan tulisi näkemään. 1970-luvun Birmingham oli ollut paitsi ihmisten iloja ja suruja, myös progressiivista rockia, politiikkaa, hienoja kirjastoja ja hyviä opettajia kouluissa.


Toisin on nyt: Suljettu piiri alkaa vuosituhannen viimeisestä päivästä, Tony Blairin "työväenhallitus" on ollut vallassa vuodesta 1997. Euforia on vaihtunut ainakin Benjamin Trotterin ystäväpiirissä pettymykseksi, joka uhkaa kestää koko loppuelämän....



ARTO TUOMINEN


Arvio kirjasta Jonathan Coe: Suljettu piiri. Tammi 2006.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!