USA ei ole voittamassa Irakissa

22.02.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 8 / 22.2.2008

Onko Yhdysvallat voittamassa sodan Irakissa? Riippuu siitä, kuka kysymykseen vastaa.


Bushin hallinnon mukaan USA:n armeija ei ole koskaan pärjännyt paremmin. Kansankunnan tilaa koskeneessa puheessaan George W. Bush julisti: "Jotkut saattavat kiistää, että hyökkäysaalto (surge) toimii, mutta terroristien keskuudessa asiasta ei ole epäilystä."


Hän korosti, että "Al-Qaida on pakosalla Irakissa, ja tämä vihollinen tullaan lyömään", ikään kuin al-Qaidalla olisi muuta kuin marginaalinen rooli USA:n vastaisessa taistelussa.


Mutta tilanne näyttää hyvin erilaiselta Irakista katsottuna.
Ilmaiskujen määrä moninkertaistunutHelmikuun 3. päivänä USA:n armeija kertoi, että se tappoi "vahingossa" yhdeksän siviiliä ja haavoitti ainakin kolmea päivää aikaisemmin Bagdadin eteläosassa tekemässään pommituksessa, jonka oli tarkoitus tähdätä Mesopotamian al-Qaida -nimistä ryhmää vastaan. Irakin poliisin mukaan kuolleiden ja haavoittuneiden joukossa oli sunnilaisia siviilikaartilaisia, joita USA:n armeija oli palkannut jäljittämään "kapinallisia".


Muun muassa tämä "vahinko" on mitä suurimmassa määrin väistämätön seuraus USA:n asevoimien suorittamien pommitusten rajusta laajentamisesta. "USA:n armeija suoritti viime vuonna yli viisi kertaa enemmän ilmaiskuja Irakissa kuin vuonna 2006", kertoi Washington Post -lehti. Tämä tarkoittaa, että 1 447 pommia, keskimäärin lähes neljä päivässä, pudotettiin Irakissa vuonna 2007 verrattuna 229 pommiin, eli noin neljään pommiin viikossa, vuonna 2006.


USA:n armeija sanoo, että "täsmäpommituskampanjaa" toteutetaan käsi kädessä joukkojen "kapinallisalueille" tunkeutumisstrategian kanssa. Mutta näissä pommeissa ei ole mitään "täsmällistä". YK:n Irak-avustusmission mukaan noin 200 siviiliä sai surmansa USA:n ilmaiskuissa vuoden 2007 huhtikuun ja joulukuun lopun välisenä aikana. Tämäkin arvio on todennäköisesti runsaasti alakanttiin.


Kauheus jatkui 17. tammikuuta tänä vuonna, kun USA pudotti 40 000 paunaa (noin 20 000 kg) räjähteitä kymmenen minuutin aikana 38 kohteeseen Arab Jabourissa Bagdadin kaakkoispuolella. Se oli suurin ilmaisku vuoden 2003 hyökkäyksen jälkeen. Viikkoa aikaisemmin 16 500 paunaa pommeja pudotettiin Bagdadin pohjoispuolella.
Vietnam-kaava käytössäTämä terrori ei ole loppumassa pian, sillä USA:n armeija näyttää valmistautuvan pitkään läsnäoloon Irakissa.


"Näinä viime vuosina Pentagon on sijoittanut miljardeja dollareita ilmavoimien infrastruktuurin pystyttämisen ympäri Irakia", kirjoittaa Tom Engelhardt Tom Dispatch -nettisivuillaan. "Alkajaisiksi se rakensi yhden suurimmista ulkomaantukikohdistaan koko maailmassa noin 80 kilometriä Bagdadista pohjoiseen.. Newsweek-lehti on kuvannut Baladin lentotukikohtaa 15 neliömailin minikaupungiksi tuhansine trailereineen ja ajoneuvovarikkoineen. Sen lentokentät pystyvät hoitamaan 27 500 lähtöä ja laskeutumista kuukaudessa.


Engelhardt päättelee, että tähän kaikkeen liittyy yksinkertainen laskelma: Sotilaallisesti äärimmilleen pingotetut USA:n joukot eivät yksinkertaisesti pysty pitämään paljon kauempaa käynnissä "surgen" maataisteluosaa. Suurin osa, elleivät kaikki, noista 30 000 sotilaasta, jotka virtasivat Irakiin vuoden 2007 ensimmäisellä puoliskolla, palaavat pian kotiin.


Mutta ilmavoimat ei palaa. Ilmavoimien henkilöstö on jo lyhyillä vuorottelevilla palvelusmatkoilla alueella.. Vietnamissa 1960-luvun lopulla ja 1970-luvun alussa, kun maajoukot olivat vetäytyneet, ilmavoimat toimi täysillä. "Tämä näyttää taas kerran olevan kaava. On kaikki syy uskoa, että se edustaa USA:n tulevaisuutta Irakissa."


Ilmakampanja on vastaus purkaantumassa olevaan miehitykseen. Huolimatta ylivoimaisesta ilmavoimasta USA ei ole toistaiseksi kyennyt tukahduttamaan vastarintaa. Ja jos väkivalta on vähentynyt Irakissa, se ei johdu USA:n toimista, vaan suurelta osin Mahdi-armeijan johtajan Moqtada al-Sadrin julistamasta kuuden kuukauden tulitauosta, jonka on määrä päättyä myöhemmin tässä kuussa....ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli