VIIKON PAKINA: Myrkyllistä propagandaa

24.11.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 43/2006.

Valentin Falinin ja Gennadi Jevstafjevin Venäjän duumaa varten laatima tuoreehko raportti ennustaa Venäjän ja USA:n suhteiden huonontuvan merkittävästi lähivuosina.


Raportin mukaan USA pyrkii edistämään hallinnon vaihdosta Venäjällä sekä heikentämään Venäjän asemaa energiamarkkinoilla ja entisissä neuvostotasavalloissa. Yhtenä keinona viitataan Venäjän johtoon kohdistettavaan mustamaalauskampanjaan.


Joku voisi ihmetellä, että nytkö vasta ne sen huomasivat. Kuvattu toimintahan on ollut käynnissä jo useita vuosia.



* * *



Jos mustamaalauskampanja otetaan totena, niin on vaikea kuvitella tehokkaampaa asetta kuin Vladimir Putinin ja hänen hallintonsa syyttäminen murhista ja murhayrityksistä.


Väitettyjen myrkytysten kohteiksi ovat joutuneet Viktor Jushtshenko, Anna Politkovskaja ja viimeisimpänä Britanniaan loikannut entinen KGB:n virkailija Aleksandr Litvinenko. Kaikkiin niihin syyllisiksi on oikopäätä leimattu Putin ja KGB:n seuraaja SFB.


SFB:n agentit kuitenkin toheloivat sen verran, etteivät myrkytykset johtaneet uhrien kuolemaan. Politkovskajan osalta asia korjattiin ampumalla hänet.



* * *



Litvinenko myrkytettiin Lontoossa. Thalliumilla, sanoo professori John Henry.


Samainen Henry pystyi vuonna 2004 diagnosoimaan, että Jushtshenko myrkytettiin dioksiinilla ja että Moskova oli syyllinen. Saavutus oli sitäkin merkittävämpi, koska Henry ei ollut edes tavannut Jushtshenkoa saati tutkinut häntä.


Nyt jotkut lääkärit epäilevät, ettei kyse ollutkaan thalliumista, ja Litvinenkon neuvonantajan mukaan "myrkytyksen syytä ei ehkä koskaan saada selville".



* * *



Kremlin syyllisyyttä Litvinenkon myrkytykseen pidetään selvänä, koska Litvinenko on väittänyt Putinin hallituksen olleen niiden vuoden 1999 terroristihyökkäysten takana, joista syytettiin tshetsheeniterroristeja.


Litvinenko on myös väittänyt, että Venäjän tiedustelupalvelu rahoittaa salaa al-Qaidaa ja järjesti syyskuun 11. päivän hyökkäykset USA:ssa.



* * *



Piiri pieni pyörii. Litvinenko on Lontoossa niinikään maanpaossa asuvan venäläisen miljardöörin Boris Berezovskin kaveri.


Berezovski taas tunnetaan läheisistä suhteistaan niin tshetsheeniseparatisteihin kuin USA:n uuskonservatiiveihinkin. Jotkut ovat rohjenneet epäillä hänen olleen Politkovskajan murhan ja eräiden muiden murhien takana.


Puhuessaan Venäjän tilanteesta Berezovski sanoi AFP:lle 26.1.2006: "Mikä tahansa väkivaltainen toiminta opposition taholta on oikeutettua tänään, ja se pitää sisällään väkivaltaisen vallanoton, mikä on täsmälleen sitä minkä parissa työskentelen."


Hallinnon vaihdos Venäjällä ei Berezovskin mukaan tapahdu kansanliikkeen toimien tuloksena. "Kaikki muutokset tulee saamaan aikaan aktiivinen vähemmistö, kuten tapahtui Ukrainassa."



EERO

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli