VIIKON PAKINA: Ristamäki ja ankerias

18.01.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 3/2008

Valtion omistajaohjauksesta vastaavan ministeri Jyri Häkämiehen haastattelu tiistain Ajankohtaisessa kakkosessa tulee jäämään historiaan.


Juha Ristamäki yritti sinnikkäästi saada Häkämiehestä otetta, mutta tämä luiskahti yhä uudelleen käsistä. Haastattelua kuunnellessa alkoi päässä soida Essi Wuorelan biisi Märkää rakkautta: "Sinä olit liukas kuin ankerias!"


– Miksei valtio Stora Enson suuromistajana voi puuttui siihen, että Kemijärven ja Summan tehtaat lakkautetaan?, tiukkasi Ristamäki.


No kun ei voi, vastasi Häkämies. – Pörssiyhtiöissä kaikkia osakkeenomistajia on kohdeltava tasapuolisesti, ja sitä valvoo yhtiön hallitus. Me noudatamme lakeja ja pelisääntöjä.


– Mitkä lait estävät valtiota esimerkiksi yhtiökokouksen kautta vaikuttamasta näihin asioihin?, Ristamäki kysyi toiveikkaana.


– Totta kai yhtiönkokouksen kautta voi vaikuttaa, ja valtio-omistajaahan on vaadittu kutsumaan koolle ylimääräinen yhtiökokous, Häkämies aloitti.


Ristamäki melkein jo hymyili voitonriemuisesti, mutta Häkämies kaatoi kylmää vettä niskaan:


– Silloin meillä tietysti täytyisi olla se perustelu, että lakkauttamalla jokin muu tehdas puun saatavuus voitaisiin turvata.


Ristamäki yritti koukuttaa Elisalla ja muistutti, että ajaahan islantilainen omistajakin Elisassa yhtiökokoukseen omia tavoitteitaan. Häkämies ihmetteli islantilaisten aggressiivista ulostuloa.


Ristamäki tiukkasi, aikooko valtio-omistaja tulevassa yhtiökokouksessa puuttua tehtaiden lakkauttamisiin. Häkämies vastasi, että yhtiökokous on vasta maaliskuussa ja että silloin on näiden tehtaiden osalta varmaankin edetty uuteen vaiheeseen.


– Ette siis tule kritisoimaan Stora Enson päätöksiä?, kysyi epäuskoinen Ristamäki. – Päätökset ovat vaikeita ja viiltäviä, mutta väistämättömiä, vastasi Häkämies.


– Eli Stora Enson johto nauttii luottamustanne? – Emme ole kutsumassa ylimääräistä yhtiökokousta, ja uskomme, että näillä toimin yhtiö menee eteenpäin.


– Eli valtiolle Stora Enso on puhtaasti finanssisijoitus? – Se on luokiteltu finanssisijoitukseksi, ja niin myös toimimme.


Ristamäki löi vielä yhden valtin pöytään muistuttamalla, että oppositiossa ollessaan kokoomus arvosteli Mauri Pekkarista lepsuilusta ja peräsi häneltä kanttia puuttua Fortumin asioihin. – Pitäisikö teiltä nyt perätä kanttia puuttua Stora Enson asioihin?


– Me emme voi määrätä yhtiötä ottamaan työllisyys- ja aluepoliittisia tavoitteita, Häkämies kuittasi.* * *Häkämies on varsinaiselta toimenkuvaltaan puolustusministeri. Onneksi Suomea ei uhkaa mikään. Paikalle kelpaa vastuutaan väistelevä Häkämieskin. Toisaalta ei ole ihme, että Häksy haluaa viedä Suomen Natoon. Natossa ei tarvitsisi itse vastata mistään.EERO

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli