VIIKON PAKINA: "Työväen presidentti"
Sauli Niinistön kampanjan tunnus on "Työväen presidentti". Ei siis vain työväen presidenttiehdokas, vaan työväen presidentti.
Ajaako Niinistö Tarja Halosen kampanjasta vasemmalta ohi? Tavallaan kyllä. Pääosa työväenliikkeestä ja poliittisesta vasemmistostahan on jo pitkään yrittänyt häivyttää taka-alalle koko työväki-käsitteen ja korvata sen palkansaajilla.
Äkkiseltään voisi luulla, että tunnus "Työväen presidentti" on ristiriidassa sen hokeman kanssa, että presidentin kuuluu olla "koko kansan presidentti". Mutta ei. Niinistön mukaan näet koko Suomen väestö on yhtä työväkeä: työntekijät ja työnantajat, yrittäjät ja kaikki muutkin. Ja "Suomi on meidän kaikkien yhteinen yritys".
Niinistö julistaa Fortumin optioita ja Stora Enson irtisanomisia kauhisteleville, että "on aika lopettaa turhat vastakkainasettelut". "Vastakkainasettelun aika on ohi."
Tämän ajattelutavanhan työväenliikkeen pääosakin on pikku hiljaa omaksunut. Vastakkainasettelun tilalle on nostettu luokkasopu ja "yhteiset edut". Tulonjako-, tuloero- ja köyhyystilastot kertovat, mihin se on johtanut.
* * * * *
Niinistön ajatus Suomesta yhteisenä yrityksenä sekä työntekijöistä ja kapitalisteista työväkenä, joiden välillä vastakkainasettelu on turhaa, ei kuitenkaan kumpua työväenliikkeen luokkasopuilusta.
Tämän ajatuksen alkulähteiltä löytyvät jo muinaiset orjanomistajat. Ja viime vuosisadalla tämän ajatuksen soihtua kantoi suuri itävaltalais-saksalainen ajattelija Adolf Hitler ja hänen "Saksalainen kansallissosialistinen työväenpuolueensa", joka ei ollut enempää saksalainen, kansallinen, sosialistinen kuin työväenpuoluekaan.
Suurpääoman terroristinen diktatuuri Natsi-Saksa oli natsi-ideologian mukaan suuri ja sopusointuinen yhteinen yritys, jossa luokkien vastakkainasettelu oli voitettu ja jossa kaikki olivat yhtä suurta harmonista perhettä – yhtä työväkeä, kuten Niinistö asian ilmaisee.
Millä emme tarkoita, että Niinistö tieten tahtoen kopioisi natsi-ideologian ajatuksia.
* * * * *
Suomessa Niinistön esittämien ajatusten alkulähteillä oli muun muassa Lohjan Kalkkitehdas Oy:n omistaja vuorineuvos Petter Forsström eli Kalkki-Petteri.
Aikakauslehti Kustaa Vaasa esitteli vuonna 1941 Kalkki-Petterin valtakuntaa seuraavin otsikoin:
"Kansankokonaisuus voidaan meilläkin toteuttaa". "Kansallissosialistinen pienoisyhdyskunta keskellä liberalistis-demokraattista järjestelmää".
Tehtaalta potkittiin pois sellaiset työläiset, joilla oli taipumusta luokkien vastakkainasetteluun.
* * * * *
"Työväen presidentti" on joka tapauksessa komea titteli Niinistölle. Vaikka on häntä tituleerattu vielä korkeammaksikin. Ainakin vitseissä. Seuraava on ajoilta, jolloin Niinistö seurusteli Tanja Karpelan kanssa:
Sauli Niinistö ja Tanja Karpela menivät levolle saman peiton alle.
– Herra Jumala kun sinulla on kylmät jalat, Tanja huudahti.
– Voit kyllä sanoa minua Sauliksi näin kotioloissa, Niinistö toppuutteli.
EERO