Ylen ohjelmakehitys turvattava

21.10.2005 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja:

Yleisradio on maamme tärkein kulttuuri- ja viestintälaitos. Sellaisena Yleen pitäisi myös suhtautua. Näyttää kuitenkin siltä, että Yle ja sen henkilöstö ovat joutuneet heittopusseiksi.


Ylen hallintoneuvostokin, jonka tulisi kansan puolesta valvoa yhtiön sekä katselijoiden ja kuuntelijoiden etua, on joutunut liike-elämää vaivaavan harhan valtaan ja sisäistänyt keinoja kaihtamattoman säästölinjan. Kuten missä tahansa yrityksessä, irtisanomisia Ylessäkään ei enää nähdä viimeisenä vaan ensimmäisenä keinona talouden tasapainottamiseen ja osoituksena dynaamisesta johtamisesta.


Samalla uskotellaan, ettei väen vähentäminen heikennä ohjelmien laatua, vaikka juuri niin on jo tähänastistenkin leikkausten vuoksi käynyt.


Talouden tasapainottamisohjelman nimissä Ylessä käydään parhaillaan yt-neuvotteluja, joissa johdon ilmoituksen mukaan tullaan todennäköisesti irtisanomaan 110 henkilöä.


Äänet tätä menoa vastaan ja henkilöstön puolesta ovat hentoja. Tiedon puutteen ja puolueiden Yleä koskevan karsimiskonsensuksen takia kansalaisyhteiskunta ei ole asiassa laajasti hereillä.


Yksi harvoista hennoista äänistä on julkisen palvelun yleisradiotoiminnan puolesta toimiva kansalaisliike Pro Yleisö ry. Tiistaina Pro Yleisö ilmaisi eduskuntaryhmille jättämässään kannanotossa huolensa irtisanomisten vaikutuksesta radio- ja tv-ohjelmien laatuun. Se vaati kansanedustajia huolehtimaan siitä, että Ylen julkisen palvelun perinteen arvot ja jatkuvuus turvataan nyt käynnissä olevassa johdon ja muun henkilöstön sukupolvenvaihdoksessa.


Kannanoton mukaan useimpien maakuntaradioiden henkilöstömääriä supistetaan ja eri alueiden pieniä yhden toimittajan paikallistoimituksia lakkautetaan. Toimittajien haastattelumatkat pois studiosta eri puolille aluetta vähenevät. Näin "maakunnan ääni" hyvin konkreettisesti vaimenee Ylen ohjelmistossa.


Yleisötutkimusta vähennetään ja ohjelmakehitys lopetetaan melkein kokonaan. Yritykselle, jonka päätuote ovat ohjelmat, ohjelmakehitys on ensiarvoisen tärkeätä. Suhde yleisöön ja yleisön tuntemus muutenkin kuin vain katselija- ja kuuntelijalukuina on Ylen toiminnan perusta. Pro Yleisö pitää suorastaan käsittämänä, että johto lopettaa yhtiön oman ohjelmakehityksen. Ylen ohjelmisto ei saa muuttua samanlaiseksi kansainvälisten ohjelmaformaattien toisteluksi kuin mitä kaupalliset kanavat jo nyt ovat.


Television tuotantopalvelujen henkilöstön vähentäminen heikentää kannanoton mukaan Ylen oman ohjelmatuotannon mahdollisuuksia ja vaarantaa yhtiön edellytykset toimia kotimaisen tv-tuotannon innovaattorina.


Pro Yleisö nostaa jälleen kissan pöydälle ja muistuttaa, että Ylen talousongelmien suuri syy on kaupallisten kanavien maksaman toimilupamaksun puolittaminen ja asteittainen lopettaminen kokonaan. On kohtuutonta, että Ylen henkilöstö irtisanomisina sekä katselijat ja kuuntelijat ohjelmiston huononevana laatuna joutuvat kantamaan päätöksen seuraukset.


Pro Yleisö torjuu virheellisenä väitteen, että Ylen talous olisi kriisissä. Yhtiöllä on edelleen käytettävissään jakeluverkkoyhtiö Digitan myynnistä saatuja varoja noin 170 miljoonaa euroa eli yli miljardi markkaa. Tämä yhdessä mittavan eläkkeelle siirtymän kanssa mahdollistaa sen, että Ylen toiminta voidaan pehmeästi usean vuoden kuluessa sopeuttaa muuttuneeseen taloustilanteeseen siten, että muutokset eivät vaikuta ohjelmiston laatuun.


Kannanotossa vaaditaan Ylen yt-neuvottelujen keskeyttämistä välittömästi. Eduskunnan alainen yhtiö ei saa lisätä työttömien määrää, kun eduskunta on toistuvasti kiinnittänyt huomiota työllisyyden hoitoon ensiarvoisen tärkeänä tavoitteena.


Pro Yleisö myöntää talouden tasapainottamisen on tärkeäksi tavoitteeksi. Yleisradio on kuitenkin olemassa korkealaatuisten julkisen palvelun ohjelmien tekemistä ja lähettämistä varten, ei taloutensa tasapainottamista varten. Eduskunnan on puututtava asiaan ennen kuin syntyy vielä suurempia vahinkoja, Pro Yleisö vaatii.


Pro Yleisön ohella kannanoton ovat allekirjoittaneet myös viestinnän professorit Hannu Nieminen ja Taisto Hujanen sekä Forum Artis ry:n puheenjohtaja Harri Wessman.


Pro Yleisön kannanotto on huutavan ääni korvessa. Nähtävästi Ylen resurssit ja toiminta aiotaan vähitellen näivettää, jolleivät kansalaiset lähde laajasti liikkeelle julkisen palvelun yleisradiotoiminnan puolesta.



(ES)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli