Peruspalveluiden ulkoistaminen ei kannata

19.10.2012 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 10:59)

Sosiaalisessa mediassa seikkaillessani törmäsin Ylen vuonna 2010 julkaisemaan artikkeliin, jossa puhutaan terveyspalveluiden ulkoistamisen seurauksista erinäisissä kunnissa. Ulkoistaminen ja kilpailuttaminen ei ole tehnyt sitä, mitä luvattiin: yksityinen yritys ei ole onnistunut tuottamaan terveyspalveluita edullisemmin eikä tehokkaammin. Päinvastoin, ulkoistetut terveysasemat ovat tuottaneet vähemmän palveluita, mutta maksaneet kunnalle enemmän kuin itse hoidettu perusterveydenhuolto.

Ja tämähän käy järkeen. Kuinka yksityinen yritys voisikaan tehdä saman kuntaa halvemmalla, senhän perustehtävä on tuottaa voittoa? Kunnan perustehtävä taas on tuottaa kuntalaisille lakisääteiset palvelut.

Terveys- ja muiden peruspalveluiden järjestäminen on luonnollisesti olennainen aihe kuntavaalien lähestyessä. Jotkut jaksavat vieläkin tarjota palveluiden ulkoistamisia ja yksityistämisiä vastauksena milloin mihinkin ongelmaan. Sitä on nyt kokeiltu ja huomattu ettei toimi. Jos nyt alettaisiin kehittää niitä kunnan omia palveluita.

Tekijä

Kirjoittajan blogikirjoitukset

Tekijä

Kirjoittajan blogikirjoitukset

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.