Tovi ajatuksistanne

18.06.2013 - 19:14
(updated: 09.10.2015 - 10:59)

Vuoden parhaan vitsin palkinnosta kisailee Harmaan talouden selvitysyksikön viimeisimmät edesottamukset. Ilmeisesti veroparatiisit ja hallintarekisterit ovat liian hankalia selvitysyksikölle ja näin ollen on ainoastaan järkevää ruveta vainoamaan koiranulkoiluttajia ja nurmikonleikkajia.

Idea Aikapankkien toiminnan verottamisesta on osoitus joko täydellisestä tietämättömyydestä aikapankkien toiminnan osalta tai silkkaa pahansuopuutta. Hanketta perustellaan sillä, että kyseessä olisi vaihtotyö ja ammattimainen toiminta. Mutta kun ei ole.

Verotettavan vaihtotyön malliesimerkki on tilanne, jossa kampaaja A leikkaa kirjanpitäjä B:n tukan ja B tekee A:lle vastineeksi kirjanpitotyötä. Aikapankkitoiminnassa taas vältetään oman ammatin piiriin kuuluvaa työtä (ilmeisesti juuri verotuksellisista syistä) ja työtä ei vaihdeta kahden henkilön välillä vaan "vaihdot" tapahtuvat yhteisössä laajemmin ristiin rastiin.

Pyörittää asiaa miten päin tahansa, kukaan ei voi tosissaan kuvitella, että aikapankkien toiminnalla olisi mitään verotuksellista merkitystä.

Ihmiset kasvavat sellaisiksi kuin yhteiskunta opettaa. Kapitalismissa itsekkyys ja omaneduntavoittelu palkitaan ja niiltä, jotka eivät tähän leikkiin lähde toivotaan passiivisuutta. Samaan aikaan uusi yhteiskunta kasvaa kapitalismin liepeillä. Aikapankit ovat vain yksi esimerkki ihmisten omaehtoisesta toiminnasta, jossa uudelleen opitaan sellaista yhteisössä elämistä, jossa tasa-arvo, solidaarisuus ja välittäminen ovat muutakin kuin korulauseita.

Siispä tovi ajatuksistanne, herra verottaja. Onko tämä todella sellaista toimintaa, jota haluatte ehkäistä?

Tekijä

Kirjoittajan blogikirjoitukset

Tekijä

Kirjoittajan blogikirjoitukset

Kommentit (34 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.