Kansanmurhaviisut

10.05.2024 - 11:30
(updated: 17.05.2024 - 11:40)

Euroviisut eli kansankielellä kansanmurhaviisut tulee taas ja moni muistaakin yhä, kun hirviöt nappasivat ylivoimaisen voiton ja koko Suomi bailasi Lordin tahtiin. Historialla on tapana toistaa itseään ja tänäkin vuonna hirviöt voittivat, kun kansanmurhaa suorittava apartheid–valtio Israel saa olla mukana kilpailuissa.

Kieltämättä aika "epäpoliittinen" muuvi kuten viisujen arvoihin kuuluu ja siksi puolestaan Palestiinaan viittaavat tunnukset ovat ankarasti kiellettyjä. Kisojen alkushowssa esiintynyt, Ruotsin entinen edustaja Eric Saade kuitenkin rikkoi tätä kieltoa laulaessaan palestiinalaishuivi ranteensa ympärille kiedottuna.

Kilpailun järjestäjät olivat tempauksesta tulisen tuohtuneita, koska olisivat tietysti halunneet nähdä palestiinalaisjuuria omaavan Saaden ranteiden ympärillä mielummin käsiraudat. Viime vuonna Käärijän aikaansaama viisuhuuma oli omaa luokkaansa, mutta tänä vuonna laulukilpailun fanit voisivat kuitenkin niin sanotusti tsekata itsensä kuin Pöyhönen ihailemassa muraaliaan Tikkurilassa.

Hiljaa vierestä katsova Yle puolestaan tulee nykyisin sanoista "ymmärrämme lasten eliminoinnin". Toki Suomessahan on perinteisesti osattu kansanmurhaa suorittavien valtioiden kanssa veljeily jo vuodesta natsisaksa.

Itse boikotoin kisoja tänä vuonna, mutta luin uutisista, että Suomi pääsi finaaliin siitäkin huolimatta, että katsojat eivät osanneet päättää, näkivätkö he vahingossa Windows95Manin kivekset vai eivät.

Vastaus olisikin ollut huomattavasti helpompi esimerkiksi viisujärjestäjien sydänten kohdalla, koska niitä ei ole satavarmasti nähnyt kukaan. Hatunnosto sentään Ylen entiselle toimittajalle Miikka Koivistolle, joka erosi työstään protestiksi sille, että Yle on mukana euroviisuissa yhdessä Israelin kanssa.

Vertailukohteeksi voi ottaa vaikka Suomen valtion, joka taas erosi ihmisoikeuksia kannattavista valtioista keskeyttäessään tuen YK:n palestiinalaisten apujärjestölle.

Mitä lauantain finaaliin tulee, en aio katsoa, eikä toivottavasti kukaan muukaan.

Kirjoittaja on turkulainen rap-artisti ja kommunisti.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tekijä

euroviisut