Kanerva tositoimissa

16.01.2017 - 11:00

Markku Kanerva valittiin Suomen jalkapallomaajoukkueen päävalmentajaksi. Ja heti alkoi tapahtua. Suomi on kansainvälisessä rankingissa sijalla 94. Kanervan johdolla katkaistiin pitkä tappioputki, kun Suomi voitti Marokon 1-0. Marokon ranking on 57. Etelän harjoitteluleirillä pelataan vielä Sloveniaa vastaan, jonka ranking on 53. Parempaan suuntaan ollaan siis menossa.

Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA laajensi merkittävästi MM-kisoja. Vuoden 2026 turnaus käydään 48 maan kesken. Syynä ei ole pelien laadun parantaminen, vaan raha. Joukkueiden lisääminen kilauttaa FIFA:n kassaan lisärahaa muutama sata miljoonaa lähinnä TV-oikeuksista.

Eurooppa on saamassa kolme lisäpaikkaa, joten Suomella on edelleen vaikeuksia päästä kisoihin, ellei maajoukkueen pelitaso kohene merkittävästi.

Englannin jalkapallosta on ollut pari pikku-uutista, joista toinen on itse asiassa iso ja voi enteillä muutoksia ainakin lasten ja nuorten jalkapalloon. Helsingin Sanomien mukaan Englannin pelaajayhdistys PFA harkitsee esittävänsä kieltoa, jonka mukaan kaikista pienimmät eivät saisi enää pukata palloa. Tämä perustuu Stirlingin yliopiston tutkimuksiin, jonka mukaan harjoituksissa usein toistetut pukkaukset aiheuttavat aivotoimintaan häiriöitä 24 tunnin ajaksi. Suomessa lastensuojelulaki koskee kaikkia alle 18-vuotiaita, joten jalkapalloväen sekä terveysviranomaisten tulisi suhtautua asiaan vakavasti. Jo takavuosina Englannissa tehtiin sokkotesti urheilu-uransa loppuvaiheessa oleville urheilijoille. Jalkapalloilijoilla oli kolme kertaa enemmän aivovaurioita kuin esimerkiksi nyrkkeilijöillä. Syynä pääpeli.

Toinen pikku-uutinen osoitti lähinnä sen, miten Labour puheenjohtajalla Jeremy Corbynilla ei ole tajua jalkapallon merkityksestä politiikkaan, Hän rinnasti jalkapalloilijat yritysjohtajiin, kun esitti, että jalkapalloilijat ja yritysjohtajat ansaitsevat kohtuuttoman hyvin. Jalkapallo on Britanniassa työväenluokkainen laji. Harva yritysjohtaja äänestää Labouria, mutta jalkapalloyleisössä on melkoinen joukko potentiaalisia kannattajia. Corby on oikeassa jalkapalloilijoidenkin suhteen, mutta poliittista viisautta kannanotossa ei ole.

Sähköisten verkkovälineiden käyttö ei näytä olevan urheilujärjestöjen vahvaa aluetta, pikemminkin päinvastoin. Googletin ensi tiistain Urheilugaalan järjestäjätahon eli Suomen Urheilugaala ry:n.

Wikipedian mukaan gaalaan liittyvä palkintolautakunta koostuu SLU:n, Olympiakomitean, Nuoren Suomen, Antidopingtoimikunnan, Suomen Paralympiakomitean, Suomen Kuntoliikuntaliiton, Suomen Urheilumuseon ja Urheilutoimittajaliiton edustajista. Ongelmana tekstissä on se, että SLU

muuttui VALO:ksi jo vuosia sitten ja lakkasi olemasta vuoden vaihteessa. Antidopingtoimikunta on nykyään Suomen Urheilueettinen Keskus SUEK. Myös Nuori Suomi ja Suomen Kuntoliikuntaliitto lakkautettiin vuosia sitten. Olisiko päivityksen paikka.

Mutta ei ole paljon paremmin asiat Opetus- ja kulttuuriministeriössä. Liikunnan nettisivuilla on paraatipaikalla esimerkiksi kolmanneksi tuoreimpana asiana 8.6. päivätty tiedote professori Halilan asettamisesta selvitysmieheksi liikunnan valtionapuasioissa, kun ns. tiedotelistassa toisaalla ilmoitetaan Halilan luovuttaneen raporttinsa 10.10. ja edelleen tiedotelistassa 5.11. tiedotetaan työryhmän asettamisesta uudistamaan urheilun avustusmuotoja. Syynä lienee krooninen työvoimapula ministeriössä, mutta kaikkea se ei selitä.