Lasten mielenterveyshoidon resurssipula jatkuu Helsingissä
Lasten mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet ja vaikeutuneet. Samaan aikaan edes hoitotakuulain vähimmäisnormit eivät toteudu. Esimerkiksi pääkaupungissa hoitoa joutuu pahimmillaan odottamaan jopa yli vuoden.
Helsingin kaupunginvaltuusto päätti keskiviikkona äänestyksen jälkeen lastenpsykiatrian uudelleenjärjestelystä. Muutos keskittää erikoissairaanhoidon HUS-sairaanhoitopiiriin ja lopettaa kaupungin oman yksikön, joka on palvellut myös neuvolatyötä ja kouluterveydenhuoltoa.
Tietoista alimitoitusta
Kaupungin henkilöstötoimikunnan mukaan "esitetyllä mallilla ja resursseilla ei pystytä toteuttamaan varhaista puuttumista lasten ja nuorten sekä heidän perheidensä ongelmiin, ei syrjäytymisen ennaltaehkäisyä eikä yhteistyötä perustason muiden toimijoiden kanssa".
Myös asiaa valmistellut työryhmä totesi, että uudessa järjestelyssä sekä HUS:lta että perheneuvoloilta jää puuttumaan lähes 20 vakanssia ja toista miljoonaa euroa.
Terveyskeskuksen henkilöstötoimikunta katsoo, että uusi malli nostaa hoitoon pääsyn kynnystä ja voi heikentää ehkäisevää työtä ja varhaista puuttumista. Sosiaaliviraston henkilöstö puolestaan edellytti, että ennen päätöstä tulee varmistaa riittävät resurssit ja työntekijöiden asema muutoksessa.
Hallitus leikkaa rahoitusta
SKP:n ja asukaslistan valtuutettu Yrjö Hakanen piti käsittämättömänä, että kaupunginhallitus esitti kaiken tämän jälkeen päätöstä, johon ei sisälly mitään konkreettista esitystä riittävien resurssien turvaamisesta.
– Perheneuvoloiden osalta esitys jättää auki sekä vakanssien että alueellisten toimipisteiden määrän. Tästä puuttuvat esitykset koulupsykologin ja koulukuraattorin vakanssien turvaamisesta niin ala- kuin yläasteen kouluihin. Ehdotus jättää auki sen, tuleeko riittäviä siirtymäaikoja lasten ja heidän perheidensä hoidon jatkuvuuden turvaamiseksi. Eikä tähän liity mitään siitä, miten pätevän henkilöstön saamisen esteenä oleva palkkatason jälkeenjääneisyys korjataan, listasi Hakanen.
Hän muistutti lisäksi siitä, että resurssien vajausta on vielä pahentamassa se, että porvarihallitus esittää lopetettavaksi lastenpsykiatriaan korvamerkityn tuen. HUS saa tätä tukea tänä vuonna yli puoli miljoonaa euroa.
Kaupunginjohtaja kieltäytyi vastaamasta
Päätöksen valmisteluissa asiasta vastaava apulaiskaupunginjohtaja Paula Kokkonen (kok) ja kaupunginhallitus syrjäyttivät henkilöstön lisäksi myös sosiaali- ja terveyslautakuntien muutosesitykset.
Kokkonen kieltäytyi valtuustossa toistuvasti vastaamasta Hakasen ja vihreiden Sari Näreen kysymyksiin käytettävissä olevista resursseista.
Hakanen esitti asian palauttamista uudelleen valmisteltavaksi niin, että lastenpsykiatrian palveluille turvataan riittävät resurssit lisäämällä vakansseja ja määrärahoja. Osa vihreistä esitti vaihtoehtoa, jossa kaupungilla olisi myös oma lastenpsykiatrian poliklinikka.
Kaikki muut ryhmät olivat valmiita hyväksymään Kokkosen jyräämän mallin, vaikka siihen ei osoitettu tarvittavia resursseja. Sitä vastaan äänesti vain 9 valtuutettua.