Sotaharjoitus Iranin rannikolla

03.11.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 40/2006.

Yhdysvallat johtaa monikansallista merivoimien sotaharjoitusta Persianlahdella vastapäätä Iranin länsirannikkoa tällä viikolla. Harjoitus alkoi tiistaina 31. lokakuuta. Bahrainin isännöimään harjoitukseen osallistuu satoja aluksia USA:sta, Ranskasta, Italiasta, Australiasta, Britanniasta ja Bahrainista. Samaan aikaan Nato-maat keskittävät merivoimiaan itäisellä Välimerellä. Myös Israelin merivoimat osallistuvat siihen.


Persianlahden sotaharjoituksen viralliseksi syyksi sanotaan "terrorisminvastainen taistelu", erityisesti laittomien joukkotuhoaseiden kuljetusten estäminen ja öljylaitosten suojaaminen terrorismilta. Monet asiantuntijat kuitenkin epäilevät, että harjoitus on osa USA:n valmistelemaa hyökkäystä Iraniin.


USA:n merivoimien koostumuksesta sotaharjoituksessa on ollut ristiriitaisia tietoja siihen nähden, mitä Tiedonantajassa viimeksi kerrottiin. Eräiden tietojen mukaan USS Eisenhower -iskuryhmä ei vastoin aiempia lehtitietoja osallistuisikaan harjoitukseen, vaan sen sijasta harjoitukseen osallistuisi USS Enterprise ja Iwo Jima -iskuryhmien ohella USS Boxer -iskuryhmä.


USA:n taholta on ilmoitettu, että harjoitus ei kohdistu erityisesti Irania vastaan, vaikka se vahvistaakin USA:n strategiaa vahvistaa yhteyksiä valtioihin Persianlahdella, missä USA ja Iran kilpailevat vaikutusvallasta.


Iran on ilmoittanut, ettei se ole huolissaan harjoituksesta. Samalla Teheran kuitenkin pitää harjoitusta vaarallisena ja epäilyttävänä provokaationa, jonka tarkoitus on laukaista mahdollinen kriisi ja suora vastakkainasettelu USA:n ja Iranin merivoimien välillä Persianlahdella. Iranin ulkoministeriön mukaan harjoitus ei ole sopusoinnussa alueen turvallisuuden ja vakauden kanssa.


Tarkkailijat ovat pitäneet mahdollisena, että Persianlahdella järjestettäisiin vuoden 1964 Vietnamin Tonkininlahden kaltainen "välikohtaus", jota USA voisi käyttää tekosyynä sotatoimille Irania vastaan. Yhden spekulaation mukaan tällainen voisi olla Israelin järjestämä "false flag" -operaatio eli provokaatiotarkoituksessa Iranin tai "terroristien" tekemäksi naamioitu hyökkäys Britannian laivastoa vastaan. Päiväkin on mainittu: 3. marraskuuta.


Kohta olemme viisaampia.



ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!