VIIKON PAKINA.: Salaa ja pyytämättä
Vain tyhjän saa pyytämättä, päätteli vanha kansa. Ei pidä paikkaansa. Kansanedustajat saivat taas kerran palkkion korotuksen ihan pyytämättä.
Kansanedustajat nauttivat mitään aavistamatta heinäkuun helteistä, kuka mökeillään, kuka kesätapahtumissa, kuka ulkomaanmatkoilla.
Samaan aikaan eli 26.7. Jaakko Iloniemen johtama eduskunnan palkkiotoimikunta ahersi hihat käärittyinä ja teki korotuspäätöksen.
Kaikilla kansanedustajilla on tiettävästi alibi tapahtuman suhteen. Kukaan ei tiennyt siitä mitään eikä ollut lähelläkään toimikunnan kokouspaikkaa. Esimerkiksi Toni Halme valmistautui kaikessa rauhassa rattijuoppousoikeudenkäyntiinsä aivan toisaalla.
Niinpä kukaan ei voinut esittää vastalausettaan pyytämättä saadusta korotuksesta eikä toisaalta myöskään protestoida korotuksen pienuutta tai harkita työtaistelutoimenpiteitä.
* * *
Vuonna 2003 kansanedustajien palkkioita korotettiin 10 prosentilla ja viime vuonna 5 prosentilla. Vaatimattomista korotuksista huolimatta kansanedustajat putosivat yhä syvempään palkkakuoppaan.
Niinpä palkkiotoimikunta nosti kansanedustajan palkkion elokuun alusta 5 220:sta 5 400 euroon (+180) ja yli 12 vuotta edustajana toimineen palkkion 5 600:sta 5 800 euroon (+200).
Koska toimikunta piti tätäkin korotusta yleistä ansiotason nousua vastaamattomana, se päätti saman tien myös ensi vuoden korotuksesta. Huhtikuun alusta kansanedustajan palkkio nousee 5 540 euroon (yhteensä +320) ja yli 12 vuotta edustajana toimineen 5 950 euroon (yhteensä +350).
Eiväthän nuo kaksi korotustakaan hääppöisiä ole, vaikka osa kansanedustajan palkkiosta maksetaankin verottomana kulukorvauksena. Esimerkiksi Mikael Liliuksen optiovoittojen rinnalla ne ovat kuin hyttysen kikkare erämaassa.
* * *
Tavalliset köyhimykset, eläkeläiset, työttömät, hoiva-alan työntekijät ja muut, saattavat näistä korotuksista silti jurnuttaa. Heidän kannattaisi kuitenkin muistaa se mitä Helsingin Sanomatkin tähdensi, että eduskunta on "valtioinstituutioista tärkein". Sen tehtävänä on hyväksyä hallituksen esittämät ja EU:ssa tehdyt päätökset.
Esimerkiksi työmarkkinatuen saajan vajaan 2 euron kuukausikorotusta tai kansaneläkeläisen 5 euron korotusta ei pidä verrata raataja-kansanedustajien korotuksiin, eiväthän mainitut ihmisryhmät tee työtä. Ei myöskään tupon hoivatyöntekijälle antamaa muutaman kymmenen euron korotusta, hoivatyöhän on! niin, vain hoivatyötä.
* * *
Siinäkään ei ole mitään ihmettelemistä, että kansanedustajien ensimmäinen korotus astui voimaan heti, kun taas jo vuosi sitten päätetty kansaneläkkeen 5 euron korotus tulee maksuun vasta tänä syksynä.
Jos eläkkeen korotus olisi maksettu heti, se olisi voinut eduskuntavaaleihin mennessä unohtua. Kun 5 euroa kilahtaa tilille vasta tänä syksynä, se saatetaan kiitollisina muistaa vaaliuurnilla.
EERO