USA:n ohjuspuolustusjärjestelmä
Yhdysvallat on sijoittamassa ohjuspuolustusjärjestelmiään (sana "puolustus" on pantava lainausmerkkeihin) Puolaan ja Tshekkiin. Kummankin maan väestön enemmistö vastustaa hanketta, mutta näiden maiden hallitukset, jotka ovat USA:n marionetteja, eivät siitä piittaa.
"Ohjuspuolustusjärjestelmien sijoittaminen itäisen Euroopan Nato-maihin on provokatiivinen teko Venäjää kohtaan ja täydentää jo aiemmin tapahtunutta USA:n ja Naton sotilaallista tunkeutumista Venäjän rajoille.
USA selittää, että ohjuspuolustusjärjestelmien tarkoituksena on torjua mahdollisia Iranin ja Pohjois-Korean ohjushyökkäyksiä. Selitys on yhtä uskottava kuin jos USA selittäisi rakentavansa muuria Meksikon rajalle estääkseen pohjoisafrikkalaisten maahanmuuttajien pääsyn alueelleen.
Uusimpien tietojen mukaan USA suunnittelee ohjuspuolustusjärjestelmien sijoittamista myös Ukrainaan ja Kaukasiaan, joko Georgiaan tai Azerbaidzhaniin. Kaikkia näitä maita houkutellaan ajan myötä Naton jäseniksi, vaikka varsinkin valtaenemmistö ukrainalaisista vastustaa jäsenyyttä jyrkästi. Jos hanketta ryhdytään toteuttamaan, se aiheuttaa vuorenvarmasti uuden sisäisen poliittisen kriisin näissä maissa.
Ohjuspuolustusjärjestelmien sijoittamisessa on selvästi kyse uudesta kylmästä sodasta ja pyrkimyksistä saartaa Venäjä. Hanketta ei ole mitään syytä vähätellä ja selittää parhain päin. Suomen omien etujen mukaista olisi ilmaista vastustuksensa uudelle asevarustelukierteelle.
Venäjä joutuu ilman muuta vastamaan USA:n ja Naton toimiin. Venäjän turvallisuusneuvosto ilmoitti viime maanantaina, että maa aikoo uusia sotilasdoktriiniaan. Varmaan tämä nähdään tarpeelliseksi riippumatta USA:n ja Naton hankkeistakin, sillä edellisen kerran doktriinia päivitettiin vuonna 2000. Mutta doktriinin uusimisesta tiedottamista juuri nyt voidaan pitää Venäjän reaktiona varsinkin USA:n ohjuspuolustushankkeisiin.
(ES)