Olympiakomitean ja VALO:n sotkuinen talous
Olympiakomitea joutui palauttamaan vuoden 2014 valtionavustuksia 430 000 euroa. Valtakunnallinen liikunta- ja urheilujärjestö VALO joutuu palauttamaan vuoden 2014 valtionavustuksia 1 750 000 euroa. Lahden MM-kisojen tappio on 1 600 000 euroa, joka lankeaa Hiihtoliiton maksettavaksi. Kajaanin Hokki, jääkiekon Mestis-seura on hakeutunut konkurssiin 529 000 euron velkojen takia. Suurimmat velkojat ovat Kajaanin kaupunki 140 000 euroa ja verottaja 309 000 euroa. Kaipaamaan jäävät veronmaksajat Kajaanissa ja valtakunnallisesti.
Konkurssiin menneissä urheiluseuroissa ja osakeyhtiöissä näyttää olevan lähes sääntönä, että verot ja muut työnantajavelvoitteet jätetään maksamatta.
Mutta palataan Olympiakomitean ja VALO:n avustusotkuihin. Molemmat takaisinperinnät koskevat vuoden 2014 avustuksia. Vuosi oli sama jolloin Olympiakomitean ja VALO:n operatiiviset toimet yhdistettiin. OK:n pääsihteerinä oli Kalervo Kummolan suojatti Mika Sulin, joka siirtyi vuoden 2014 keväällä VALO:n liiketoimintayksikön toimitusjohtajaksi, josta siirtyi muihin tehtäviin syyskuussa 2014. OK:n ja VALO:n yhteiseksi pääsihteeriksi valittiin VALO:n pääsihteeri Teemu Japisson, joka on joutunut asiassa myrskyn silmään. Voisi kysyä, mikä oli Mika Sulinin rooli asiassa ja missä luuraa OK:n ja VALO:n tuolloinen puheenjohtaja Risto Nieminen. Nieminen kunnostautui Rion olympiakisojen epäonnistumisten jälkeen vetäytymällä taka-alalle ja jättämällä huippu-urheiluyksikön vetäjälle Mika Kojonkoskelle selittäjän roolin.
Mielenkiintoisin kysymys kuitenkin on se, että kun vuoden 2014 avustusten osalta takaisinperintä on vuoden alusta yhdistyneelle Olympiakomitealle ja VALO:lle yhteensä 2 130 000 euroa, niin mistä rahoista takaisinmaksu suoritetaan? Niitä ei voi maksaa valtionavuilla, vaan järjestön omarahoitusosuudella. Kun OK on toiminut tähän asti 80-85 %:sti valtionapujen varassa, niin läheneekö tämä osuus jatkossa 100 %:a. Lisäksi olisi mielenkiintoista tietää eroaako vuosien 2015 ja 2016 varainkäyttö vuoden 2014 avustusten käytöstä. Todennäköisesti ei. Mitä ministeriön tarkastustoimi tekee näiden vuosien osalta?
OK:n uudella puheenjohtajalla Timo Ritakalliolla ja syksyllä aloittavalla toiminnanjohtajalla Mikko Salosella on melkoinen työrupeama saada Olympiakomitean maine palautettua ja usko järjestön toimintakykyyn. Helsingin Sanomien mukaan (6.6.) Olympiakomitea haluaa, että suomalaiset liikkuvat eniten maailmassa ja Suomi on Pohjoismaiden menestyvin huippu-urheilumaa. Edellinen tavoite on hyvä, mutta jälkimmäinen utopiaa.
Urheilulehden Jari Kupila kysyy kolumnissaan (22/2017) provosoivasti, pitäisikö erota KOK:sta?
Kupila esittää “ pöhöttyneen, pömpöösin ja ihanteensa moneen kertaa myyneen megalomaanisen urheilubisnesluomuksen” sijaan “keskittymistä lajien omiin arvokisoihin.” Kupilan provosoiva ajatus ei varmaankaan saa vastakaikua urheilun johtoeliitin piirissä, mutta vakavasti pitäisi harkita vielä kerran huippu-urheilun eriyttämistä omaksi toiminnakseen ja yhteiskunnan tuen suuntaamista voimakkaasti lasten, nuorten ja aikuisten liikuntaan.
Nykyinen Olympiakomitea näyttää kulkevan sen verran yksipuolisesti huippu-urheilu edellä.