USA keskittää laivastoaan Iranin rannikolle
Useiden tietolähteiden mukaan Yhdysvallat on keskittämässä isoja sotalaivastonsa yksikköjä Persianlahdelle Iranin rannikon tuntumaan. On olemassa pieni mahdollisuus, että kyse on vain bluffista ja voimannäytöstä. Mutta suurempi todennäköisyys on, että kyse on Iraniin kohdistuvan hyökkäyksen valmistelusta.
Eisenhower-iskuryhmä
Tietojen mukaan George W. Bushin hallinto ja Pentagon ovat antaneet käskyt suuren sotalaivaston "iskuryhmän" lähettämisestä Persianlahdelle. "Iskuryhmä" koostuu ydinkäyttöisestä lentotukialus U.S.S. Eisenhowerista, risteilijästä, hävittäjästä, fregatista, sukellusvenesaattueesta ja huoltolaivasta.
Tiedot ovat linjassa Time-lehden äskeisen artikkelin kanssa, jonka mukaan satamien miinoitukseen erikoistunut ryhmä laivoja on saanut käskyn olla valmiina purjehtimaan Persianlahdelle lokakuun 1. päivään mennessä.
Norfolkissa Virginiassa sijaitsevan Toisen laivaston tiedottajan, luutnantti Mike Kafkan mukaan Tomahawk-risteilyohjuksilla varustettu Eisenhower-iskuryhmä sai jo syyskuun lopulla käskyn lähteä USA:sta vähän yli viikon sisällä. Muut Pentagonin laivasto-osaston lähteet vahvistavat, että tämän vahvan armadan lasketaan saapuvan Iranin rannikolle noin 21. lokakuuta.
Lentotukialus Eisenhower oli ollut useiden vuosien ajan Norfolkissa kunnostettavana. Aiempien arvioiden mukaan sen ei pitänyt lähteä uusiin tehtäviin kuin korkeintaan kuukauden päästä, mahdollisesti vasta keväällä. Ennen uusia määräyksiä aluksen miehistön perheenjäseniä oli tullut alueelle viettämään yhteistä vapaa-aikaa.
Ensimmäinen tieto iskuryhmän aikaisesta matkaan lähettämisestä Persianlahden alueelle tuli useilta vihaisilta upseereilta, joka ottivat yhteyttä sotapolitiikan arvostelijoihin, muun muassa eläkkeellä olevaan ilmavoimien everstiin Sam Gardineriin, ja valittivat, että heidät oltiin lähettämässä hyökkäykseen Irania vastaan ilman mitään kongressin päätöstä.
"Tämä on hyvin vakavaa", sanoo entinen CIA:n virkailija Ray McGovern, joka sai heti tiedon iskuryhmän saamasta käskystä ja upseerien valituksista. McGovern työskenteli 27 vuotta CIA:ssa ja erosi vuonna 2002 vastalauseena sille, että Bushin hallinto painosti tiedusteluvirkailijoita liioittelemaan Irakin muodostamaa uhkaa......
ERKKI SUSI
* Lähteitä mm.: Dave Lindorff: War Signals? The Nation, 25.9.06; Mahdi Darius Nazemroaya: The March to War, www.globalresearch.ca, 1.10.06; Israel seen lifting nuclear veil in Iran stand-off, Reuters, 25.9.06.