Se toinen kupru
Poliittinen eliitti ja valtamedia saivat kunta- ja palvelurakenneuudistuksen eli Kuprun ohella toisen kuprun, kun Ylen tv-uutiset julkisti Taloustutkimuksella teettämänsä Nato-mielipidemittauksen tuloksen.
Mittauksen mukaan enemmistö, 54 prosenttia suomalaisista vastustaa edelleen Suomen liittymistä sotilasliitto Natoon ja vain 21 prosenttia kannattaa jäsenyyttä. Jos presidentti ja pääministeri kuitenkin "perustelluista syistä" päättäisivät, että Suomi hakee jäsenyyttä, lähes puolet eli 49 prosenttia katsoisi "voivansa tukea" valtiojohdon ratkaisua. Tukeaan ei tässäkään tapauksessa antaisi 37 prosenttia. Kantaansa ei osannut määritellä 15 prosenttia vastanneista.
Kun iloa ei voitu ottaa irti Nato-jäsenyyden vankkana pysyneestä vastustuksesta, se otettiin irti vastauksista "jos kuitenkin" -kysymykseen. Ilmoille kajautettiin oikea epädemokratian ja kansan halveksunnan ylistyslaulu.
"Suomessa kansalaiset ovat tottuneet ajattelemaan ja luottamaan siihen, että suurissa kansallisissa ratkaisuissa maan korkein poliittinen johto osaa parhaiten päättää, mikä on maalle parhaaksi. Tehdyt ratkaisut saavat jälkeenpäin kansan suuren enemmistön hyväksynnän, tai ainakaan niitä ei ryhdytä kyseenalaistamaan", riemuitsi Helsingin Sanomat. Lehden mukaan "on hyviä perusteita uskoa, että loppujen lopuksi sama suuri enemmistö, joka nyt tukee virallista sotilaallisen liittoutumattomuuden linjaa, olisi valmis hyväksymään maan johdon päätymisen Nato-jäsenyyden kannalle".
Presidentti Martti Ahtisaaren mukaan "tulos osoittaa, kuinka fiksuja suomalaiset ovat". Toisaalta tulos kertoo Ahtisaaren mukaan siitä, että kansalaiset edelleen edellyttävät poliitikoilta selvää johtajuutta. Toisen maailmansodan jälkimainingeissakaan kansaa kuulemalla tuskin olisi saatu tehtyä niitä järkeviä päätöksiä, joita tuon ajan johtajat tekivät, Ahtisaari huomautti.
Ja tätä rataa monet muutkin. Pääministeri Matti Vanhanen muistutti, että Nato-optio on olemassa mutta että mahdollisesta linjan muuttamisesta ei tulla etukäteen ilmoittamaan. Esimerkiksi Aamulehti puolestaan toivoi, että presidenttiehdokkaat "vihdoin uskaltautuvat puhumaan turvallisuuspolitiikasta avoimesti ja rehellisesti".
Mitä tämä on suomeksi? No, herrat ovat sitä mieltä, että kansa on liian tyhmää ymmärtääkseen suuria kansallisia ratkaisuja (vaikka sitä kannattaa "fiksuksi" imarrellakin). Kansaa kuulemalla tulee tyhmiä päätöksiä. Johtajuus on poikaa. Korkein johto tietää parhaiten mikä maalle on parhaaksi. Kansalaiset kyllä tulevat sopuleina perässä.
Ja mikä on eliitin viesti näin presidentinvaalien lähestyessä? No se, että kansan mielipiteellä ei ole mitään merkitystä. Korkein johto päättää mitä päättää siitä riippumatta. Ja mitä ja milloin päättää, siitä ei etukäteen huudella, sillä kansalle ei voi puhua "avoimesti ja rehellisesti". Niin että tervetuloa vaaliuurnille!
Mitkä olisivat kyselyn mainitsemat "perustellut syyt", siitä herrat eivät halua keskustella. Ruotsi uhkaa kaapata Suomelta mämmin ja joulupukin? Venäjä havittelee Suomelta mustaa makkaraa?
Onko Suomella turvallisuusvaje, siitäkin herrat keskustelevat kansalaisten päiden yli. Kas kun kansalle ei voida "avoimesti ja rehellisesti" kertoa, että Suomen ainoan turvallisuusvajeen muodostaa jatkuva puhe liittymisestä sotarikollisvaltioiden johtamaan Natoon.
Mutta kyllä kansa tietää.
(ES)