"Punaista Tamperetta on raaputettu esiin"

11.04.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 15 / 11.4.2008

Tampereen yliopisto taustayhteisöineen, Tampereen kaupunki, Teatteri Siperia ja muut paikalliset teatterit, museot ja oppilaitokset sekä monet kansalaisjärjestöt olivat mukana toteuttamassa Tampere 1918-tapahtumaa, joka kokosi noin sata esiintyjää ja jopa 4000 osanottajaa. Into ja osanottajamäärä kertovat siitä, että tietoa Suomen historian kipeimmästä vaiheesta kaivataan.


– On haluttu tuoda keskusteluun vaikea asia, joka Tampereella on erityisen kipeä. On haluttu raaputtaa historian pintaa ja tuoda esiin tuolloin vallassa ollut punainen Tampere. Pian valkoisten voiton jälkeen osoittautui, että heidän valtansa jäi tyhjän päälle, sanoo Timo Malmi, yksi tapahtuman keskeinen organisoija.


Hän muistuttaa, että C.G. Mannerheimin ohella ylipäällikkönä tuodaan tasaveroisesti esiin punaisten Hugo Salmela sekä muut päälliköt, kuten Verneri Lehtimäki. Mutta Tampere ei ollut punainen vain sotilaallisesti, vaan koko yhteisö oli vasemmistolaisissa käsissä.


Timo Malmi on tapahtuman rakentamisen ohessa kerännyt muistitietoa vuoden 1918 tapahtumista. Hän on yllättynyt sekä viestien määrästä että niiden laadusta.


– Vaikuttaa siltä, että luottamus on syntynyt. Punaisella puolella on ollut selvästi pelkoja tuoda omia tarinoitaan julkisuuteen. Suvun muistoja voi kunnioittaa paremmin tuomalla ne yhteiseksi omaisuudeksi, rohkaisee Timo Malmi Tiedonantajan lukijoita.


Timo Malmiin voi ottaa yhteyttä joko puhelimella 050 5617667 tai sähköpostilla timo.malmi@uta.fi.




Toivottavasti alku kunnon keskustelulle



Yksi tapahtuman roolihenkilöistä oli venäläinen punaupseeri Grigori Bulatsel, jota esitti Lenin-museon johtaja Aimo Minkkinen. Bulatsel oli tsaarin armeijan ammattiupseeri ja Mannerheimin perhetuttu. Bulatselin liittymistä punaisiin Mannerhein ei antanut anteeksi, vaan teloitutti tämän armonanomuksista huolimatta.


Aimo Minkkinen kertoo pohtineensa tarkkaan, osallistuako tapahtumaan vai ei.


– Sitä verilöylyä ja sen toimeenpanijoita ei saa unohtaa. Erityisesti museoihmisenä ajattelin, että velvollisuuteni on osaltani välittää historiallista tietoa vallankin nuorille. Olen myös iloinen, että tapahtuma kokosi niin paljon nuoria, Aimo Minkkinen sanoo ja kiittää Teatteri Siperian hienoa työtä.


Mukana oli myös Työväenmuseo Werstaan johtaja Kalle Kallio, joka esitti Tampereen Työväen Teatterin silloista johtajaa Aarne Orjatsaloa.


Aimo Minkkinen suhtautuu varovaisen myönteisesti Timo Malmin esittämään jatkotapahtumaan. Myös vuoden 1918 taistelujen museo voisi hänen mukaansa olla pohtimisen arvoinen asia.


Punapäällikkö Ida Brusinin roolin esittänyt Mirva Tossavainen liikkui ratsain väkijoukossa. Kulkueessa hän ehti käydä läpi monia asioita.


– Kokemus oli vaikuttava. Yleisön lähes täydellinen hiljaisuus osoitti, että tapahtuma kosketti valtavasti ihmisiä. Nuorille tämä oli merkittävä historian oppitunti. Toivon, että tapahtuma on alku todelliselle keskustelulle, Mirva Tossavainen sanoo.



HANNU OITTINEN

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli