Rauhan ja toivon lapset

05.08.2005 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja:

Kustannusyhtiö TA-Tieto jatkaa laadukkaiden valokuvakirjojen sarjaa. Syyskuussa ilmestyvä Rauhan ja toivon lapset -kirja kertoo sanoin ja ennen kaikkea kuvin suomalaisen rauhanliikkeen historiasta 1980-luvun alusta aina tähän päivään saakka. Tiedonantajan pitkäaikainen valokuvaaja ja kuvatoimittaja Veikko Koivusalo on kerännyt kuva-arkistoistaan parhaita paloja vuosien varrelta. Rauhanliikkeen viestistä kertovat tekstit on kirjaan toimittanut Marko Korvela.


Uudelle kirjalle oli Veikko Koivusalon mukaan selkeä tilaus.


– Aikaisempaan Pitkä 70-luku -kirjaan jäi muutama aukko. Agit Prop -teos täytti tätä aukkoa laululiikkeen osalta. Nyt ilmestyvä uusi kirja kertoo sitten enemmän rauhanliikkeestä, Veikko kertoo.


Kirjaan on mahtunut toista sataa kuvaa rauhantapahtumista, rauhankulkueista ja mielenosoituksista. Pääosassa ovat erilaisista lähtökohdista sotia vastustavat ihmiset, joita yhdistää suuri huoli rauhan puolesta.




Mieleenpainuvia tapahtumia



Kirja noudattelee löyhästi kronologista järjestystä. Rauhanliikkeen vuosien varrelle mahtuu monta mieleenpainuvaa tapahtumaa.


– Kirja alkaa vuoden 1982 Taiteilijoiden rauhanjuna -tapahtuman kuvilla, mistä siirrytään Rauhan ja toivon kevääseen 1982. Nämä olivat maailman mittakaavassakin ainutlaatuisia tapahtumia, jotka keräsivät paljon osallistujia, muistelee Veikko.


Rauhanliikkeen nousu 1980-luvulla Keski-Euroopassa saavutti nopeasti myös Suomen. Maailman poliittinen tilanne kärjistyi asevarustelun myötä.


– Naton suunnitelmat euro-ohjusten sijoittamisesta Eurooppaan herättivät hämmennystä ja pelkoa ihmisissä. Tämä huoli poiki suuria mielenosoituksia. Esimerkiksi YK-viikon rauhankulkueissa lokakuussa oli parhaimmillaan pelkästään Suomessa yli satatuhatta osallistujaa, sanoo Veikko.


Ydinaseettoman Pohjolan vaatiminen nousi Suomessa keskeisimmäksi teemaksi. Rauhanliikkeellä oli oma vaikutuksensa siihen, että 1980-luvun lopulla kansainvälinen poliittinen tilanne lientyi.


Vuosikymmenen vaihtuessa tapahtui suuria poliittisia mullistuksia, kuten Neuvostoliiton hajoaminen ja itäeurooppalaisen sosialismin romahdus. Joukkoliikkeitä ei vähään aikaan nähty. Sitten tulivat Balkanin kriisi ja Bush vanhemman ja nuoremman sotaretket. Taas oli rauhanliikkeelle kysyntää.


– Suomessakin aktivoiduttiin nopeasti. Uusi sukupolvi nousi kadulle ja keväällä 2003 nähtiin maailman kautta aikojen suurimmat, miljoonien ihmisten mielenosoitukset Irakin sotaa vastaan, toteaa Veikko.




Lopputulos palkitsee



Kirjan tekeminen ei ole koskaan helppoa. Aikataulu oli tiukka eikä toimituksen työtilojen muutto Herttoniemestä nykyisiin tiloihin Merihakaan ainakaan helpottanut tekoprosessia. Teknisiä ongelmia ja kommervenkkejä riitti, mutta lopputulos palkitsee.


– Materiaalia oli paljon ja monta hyvää kuvaa jouduttiin karsimaan. Työjakso oli intensiivinen ja varsinainen taitto sujui nopeasti, kuvaa Veikko kirjan tekemistä.


Syyskuussa voi itse kukin todeta, kuinka onnistunut Veikon uusin valokuvateos on. Edellisen Pitkä 70-luku -kirjan painos on jo loppuunmyyty.


– Olen tyytyväinen kirjan koko tekoprosessiin ja lopputulokseen. Haluankin nyt antaa kiitokset koko tekijätiimille, Veikko Koivusalo sanoo lopuksi. (TA)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli