Köyhyyttä ei pidä ehkäistä, se pitää poistaa

29.07.2005 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: MARKO KORVELA

Helsingin Säätytalolla lämmiteltiin keskiviikkona 24. elokuuta budjettiriihtä. Lisää löylyä mukaan heitti ulkopuolelle kerääntynyt mielenosoittajajoukko. Monikymmenpäinen joukko mm. työttömiä, ToTu-liikkeen, Asukasliiton sekä Väki vallaton ry:n aktiiveja oli kerääntynyt vauhdittamaan köyhyys- ja työllisyyspaketin kasaamista.


Musikko Mikko Perkoila vetää farmariautosta virtaa vahvistimiin. "Mitähän ne säästöt maksaa", lauletaan kohta terveisiä budjetista neuvotteleville ministereille.


Banderolleissa vaaditaan sekä markkinavoimia kuriin että enemmän työpaikkoja. Toteuttamalla ensimmäistä saataisiin varmasti aikaan myös jälkimmäistä.


ToTu-liikkeen vaatimus toimeentulotuen asumiskulujen seitsemän prosentin omavastuuosuuden poistamiseksi on saanut hyvin vastakaikua päättäjissä, mikä ilahduttaa liikkeessä vahvasti mukana olevan Asukasliiton puheenjohtajaa Herkku Hernesniemeä. Liike luovutti edellispäivänä vetoomuksen sekä tueksi kerätyn adressin peruspalveluministeri Liisa Hyssälälle evääksi budjettineuvotteluihin.




Työttömyysturvaa parannettava



Helsingin työttömät ry on mobilisoinut paikalle värikkäitä banderolleja. Yhdistyksen puheenjohtaja Anna-Maria Kantola tiivistää työttömien viestin päättäjille.


– Palkkatyö on parasta sosiaaliturvaa eli lisää työpaikkoja on saatava, kertoo Kantola.


Pelkät työpaikat eivät sinänsä riitä. Työstä saatavalla palkalla pitäisi tulla myös kunnolla toimeen. Tämän vuoksi HeTyläiset ajavat 1 200 euron minimipalkkaa.


Työpaikkojen puuttuessa olisi työttömyysturvaa parannettava roimasti. HeTyn mukaan riittävä taso olisi 31,50 euroa/päivä.


– Me tuemme myös joukkoliikenteen käyttöä. Nyt matkustaminen oman työssäkäyntialueen sisällä tulee työttömälle liian kalliiksi. Tämän vuoksi vaadimme, että työttömät saisivat 20 eurolla kuukauden näyttölipun julkisilla liikennevälineillä liikkumista varten, kertoo Kantola.


Myös voimakkaasti vastutettu toimeentulotuen asumiskustannusten omavastuuosuus koskettaa useita työttömiä, jotka syystä tai toisesta ovat toimeentulotuen varassa.


Kaikki työttömien ongelmat eivät ole rahasta kiinni. Myös asenteissa on korjattavaa.


– Erityisesti ikäsyrjinnän kitkemiseksi olisi löydettävä nykyistä parempia keinoja. Nyt vanhemmat työttömät eivät ikänsä kerrottuaan pääse edes haastatteluun, Anna-Maria Kantola sanoo.




Köyhyys monen ovella



Helsinkiläinen Lilli Autti, Sosiaaliasiamiehet ry:n puheenjohtaja, kiinnitti huomiota tavallisen ihmisen kurjistuvaan arkeen.


– Me sosiaaliasiamiehet huomaamme päivittäisessä työssämme, miten köyhyys on monen ovella, sanoo Autti.


Hänen mukaansa toimeentulotuen asumiskulujen seitsemän prosentin omavastuuosuuden poistaminen on maltillinen vaatimus.


– Me emme pyydä mitään lisää, vaan vaadimme perumaan aiemmin tehtyjä säästöjä, muistutti Autti. Hallitus asetti omavastuuosuuden alun perin jo vuonna 1997.


Aiemmin asumiseen käytetty summa siirtyy varmasti suoraan kotimaiseen kulutukseen. Omavastuuosuuden poisto on kuitenkin vain alkua.


– Yritämme tehdä sosiaalityötä, mutta ilman perusturvan määrällistä korotusta ei muistakaan toimenpiteistä välttämättä ole hyötyä, Autti sanoo. Seitsemän prosentin lisäys käyttörahaan olisi ensimmäinen kriisiapu.


Autin mielestä köyhyyden vastaisessa taistelussa on nyt todellisten tekojen aika. Puhetta on kuultu jo tarpeeksi.




Köyhyys tappaa



Uunituoreen, pienituloisten etuja ajamaan perustetun Väki Vallaton ry:n puheenjohtaja Rafael Lehtinen toi esiin köyhyyteen liittyviä ongelmia.


– Köyhyydestä ja huono-osaisuudesta on monen kohdalla tullut monen kohdalla pysyvää ja periytyvää. Köyhyys kurjistaa ja kiduttaa, vie voimat, alistaa sairauksien syntyyn ja saattaa lopulta viedä hengen, Lehtinen sanoo.


Väki Vallaton ry aikoo jatkossa seurata poliittista päätöksentekoa ja nostaa julkisuuteen ongelmia ja epäkohtia.


– Teemme myös aloitteita ja kannanottoja. On saatava aikaan tukijärjestelmä, joka oikeasti palkitsee ja kannustaa ja tukee itsenäiseen selviytymiseen, summaa Rafael Lehtinen lopuksi.




Ministerit äänessä



Ministeri Hyssälä piipahti mielenilmauksen vieraana sekä aamulla että päivällä kertomassa hallituksen linjauksia.


– Haluamme olla tekemässä vähäosaisten asemaa parantavia päätöksiä, vakuutti Hyssälä.


Asuntoministeri Hannes Manninen puolestaan kommentoi, että omavastuuosuuden poistovaatimus on perusteltu ja että siitä tullaan hallituksessa keskustelemaan.


Myös sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre piipahti kadulla. Muut ministerit eivät kiireiltään ehtineet kansan viestejä kuuntelemaan.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli