"Kyllä, me voimme muuttaa Eurooppaa"

14.10.2005 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: LUE LISÄÄ TIEDONANTAJASTA 41/2005!

Euroopan unionin kehitys on murrosvaiheessa. Ranskan ja Hollannin kansanäänestysten "ei" pysäytti EU:n perustuslaillisen sopimuksen. Se oli vastalause markkinaehtoiselle uusliberalismille ja kansalaisten päiden yli tehtävälle politiikalle.


Uusliberalismin aallon taittumisesta kertoo myös radikaalin vasemmiston eteneminen Saksan, Portugalin, Hollannin, Tanskan, Itävallan ja Italian vaaleissa.


Toisaalta EU-johtajat yrittävät jatkaa ikään kuin mitään ei olisi tapahtunut. Komissio koettaa tammikuussa saada EU:n parlamentissa läpi palveludirektiivin, joka alistaa julkiset palvelut vapaakaupalle ja laajentaa halpatyövoiman markkinoita. EU:n sisämarkkinakomissaari ajaa työehtosopimusten murtamista. Useat EU-maat ovat kansalaisten vastalauseista piittaamatta mukana USA:n johtamassa Irakin miehityssodassa ja unionille varustetaan nopean toiminnan taistelujoukkoja.


Euroeliitin ylimielisyys saa monet epäilemään, onko toisenlainen Eurooppa mahdollinen. Ateenassa pidetty Euroopan vasemmiston kongressin vastaus näkyi jo kokouksen tunnuksessa: "Kyllä, me voimme muuttaa Euroopan".




Uusliberalismin kriisi



Euroopan vasemmiston kongressin hyväksymissä teeseissä arvioidaan uusliberalistisen kehitysmallin ja politiikan ajautuneen kriisiin. Oikeisto on vastannut tähän kriisiin yhdistämällä ultra-liberalismia, autoritaarisuutta ja populismia....



YRJÖ HAKANEN

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli