Massaliike Kemijärven tehtaan puolesta

25.01.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 4/2008

Stora Enson Kemijärven tehtaan lakkauttamista vastustava Kemijärven massaliike ei hyväksy yhtiön johdon esittämiä syitä tehtaan tuotannon alasajolle. Liike kertoi 18. tammikuuta tutkimustietoja, joiden mukaan Lapin puuvarat ovat riittävät eikä pitkäkuituisesta sellusta ole markkinoilla ylitarjontaa, toisin kuin yhtiön johto on väittänyt.


Tehtaan toiminnan jatkamiseksi on olemassa useita erilaisia mahdollisuuksia, joita yhtiön johto ei ole välittänyt tutkia pidemmälle. Kansanliike jatkaakin jo kolme kuukautta jatkunutta kamppailua tehtaan puolesta.




Toimihenkilöt pikalakkoilevat



Viiden valtioyhtiön toimihenkilöt osoittavat mieltään Stora Ensoa ja valtion omistajapolitiikkaa vastaan. Lyhytaikaisia pikalakkoja on jo ollut mm. Finnairilla ja TeliaSonerassa, tänään perjantaina toimihenkilöt lakkoilevat Patriassa ja Altiassa.


Toimihenkilöunionin paperiteollisuudesta vastaava työsuhdeasiamies Jukka Hämäläinen kertoo, että tarkoituksena on painostaa Stora Ensoa perumaan Kemijärven ja Summan tehtaiden lakkauttamispäätökset ja myös valtiota käyttämään omistajavaltaansa. Hän korostaa, että nykytilanteessa, jossa yrityksiltä puuttuu kaikki yhteiskuntavastuu ja ne harjoittavat kovaa työnantajapolitiikkaa, on ay-liikkeen etsittävä uusia kamppailutapoja.


– Porukka on joustanut jo vuosia, ja jossain vaiheessa rima tulee vastaan. Alkaa syntyä uudenlaista solidaarisuutta, koska työntekijät ymmärtävät, ettei kenenkään työpaikka ole turvassa, pohtii Hämäläinen. Hän epäilee, että tuotannon alasajot merkitsevät ennen pitkää myös Stora Enson Varkaudessa ja Kotkassa sijaitsevien palvelukeskusten työntekijämäärien vähennyksiä, jotka koskevat kipeimmin juuri toimihenkilöitä.


Jukka Hämäläinen kehuu, miten koko Kemijärvi kamppailee tehtaan puolesta. Mukana ovat niin eri henkilöstöryhmät, kunnallispoliitikot kuin rivikansalaisetkin.


Ay-liikkeeltä olisi Hämäläisen mielestä lupa odottaa tiukempiakin toimia.


– Kymmenen vuotta sitten olisi tässä samassa tilanteessa tullut yleislakko, hän tuumii.




Yleiseurooppalainen solidaarisuusaalto



Tukitoimia TU:lle ja SAK:laiselle Paperiliitolle on tarjonnut muun muassa venäläinen paperiväki. Myös britit ovat ottaneet yhteyttä painostustoimien laajentamiseksi Suomen rajojen ulkopuolelle.


Sekä Saksan että Suomen Attacit ovat myös antaneet tukensa Stora Enson irtisanotuille työntekijöille. Suomen Attacin mielestä eurooppalainen ja erityisesti Suomessa vallitseva irtisanomissuoja on liian heikko, mikä johtaa irtisanotun työn ohjaamiseen maihin, joiden lainsäädäntö vuotaa pahiten. Yleiseurooppalainen, lähtötasoltaan tiukka irtisanomissuoja olisi ensiaskel syöksykierteen katkaisemiseksi.


Nokian Bochumin tehtaiden lakkautuksia vastustavan Saksan Attacin mukaan nyt on alkamassa yleiseurooppalainen solidaarisuusaalto massairtisanomisia vastaan.


– Tehtaiden lakkauttamiset järjettömäksi paisuneisiin tuotto-odotuksiin vedoten eivät ole enää vain kansallisia asioita, huomauttaa Saksan Attac.




Mielenosoitus 4. helmikuuta



Kemijärveläisten kansanliike saapuu maanantaina 4. helmikuuta Helsinkiin tapaamaan kansanedustajia, vastuullisia ministereitä sekä Stora Enson johtoa. Kemijärven kaupunginjohtaja Heikki Nivala kertoo, että myös Tasavallan presidentin audienssia on haettu.


Nivala toivoo, että mahdollisimman moni kynnelle kykenevä liittyy Kemijärven massaliikkeen mielenosoitukseen, joka kokoontuu Helsingin Rautatientorille maanantaiaamuna kello 9.



MARKO KORVELA



* www.kemijarvenmassa.fi/massaliike

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli