Äänestys sotaa vastaan USA:ssa

10.11.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 41/2006.

Demokraattinen puolue voitti USA:n tiistaiset kongressivaalit selvästi. Demokraatit saivat hallintaansa edustajainhuoneen ja voittivat yhdessä kahden riippumattoman edustajan kanssa niukan kahden paikan enemmistön myös senaatissa.


Kiistaton tosiasia on, että yhdysvaltalaiset äänestäjät hylkäsivät ylivoimaisella äänten enemmistöllä Bushin hallinnon sotapolitiikan Irakissa. Ovensuukyselyt vahvistivat sen mitä vaaleja edeltäneet gallupit olivat ennakoineet: sota oli päällimmäisenä äänestäjien mielissä. Selvä enemmistö äänensä antaneista kannattaa USA:n joukkojen vetämistä Irakista välittömästi tai muutaman kuukauden kuluessa.


Äänestystulos oli epäluottamuslause myös henkilökohtaisesti presidentti George W. Bushille. Republikaanisen puolueen alamäkeä vauhdittivat myös Capitol Hillin monet skandaalit.


Bush ja hänen taustajoukkonsa katsoivat välttämättömäksi vastata äänestäjien tyytymättömyyteen uhraamalla puolustusministeri Donald Rumsfeldin. Rumsfeld oli keskeinen Irakin sodan arkkitehti, muttei suinkaan tärkein. Tärkein, varapresidentti Dick Cheney, jää paikalleen, samoin uuskonservatiiviset haukat, jotka heti vaalitappion selvittyä vaativat Rumsfeldin päätä vadille. Rumsfeldin tilalle tulee entinen CIA:n johtaja Robert Gates.


Vaikka vaalitulos on tappio Bushin hallinnolle ja republikaaneille, demokraatit voivat olla kaikkea muuta kuin tyytyväisiä siihen poliittiseen tilanteeseen, jonka he nyt kohtaavat. Demokraattinen puolue hyötyi sodanvastaisesta mielialasta, jonka kannustamiseksi se ei tehnyt mitään ja joka on selvässä ristiriidassa sen oman sotamyönteisen politiikan kanssa. Äänestäjäkunnan vahvan sodanvastaisen mielipiteen ja demokraattijohtajien "voittoon Irakissa" ja "terrorisminvastaiseen sotaan" sitoutumisen välillä on valtava kuilu....



(ES)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli